Scutul de la Deveselu, subiect de discuție între ambasadorul României în SUA cu oficialii americani

795

Unul dintre cele mai semnificative repere pentru securitatea României îl reprezintă găzduirea şi operaţionalizarea Facilităţii de la Deveselu, comuna olteană fiind una dintre cele mai militarizate zone din lume. După solicitarea Rusiei de retragere a trupelor NATO din România și Bulgaria, ambasadorul României în SUA a purtat o discuție cu oficialii americani despre scutul antirachetă din comuna olteană.

Scutul american antirachetă de la Deveselu a fost activat pe 12 mai 2016, investiția inițială fiind de 800 milioane de dolari. Sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter în întregime defensiv, vizează ameninţări din afara spaţiului euro-atlantic. Poziționarea strategică a acestui scut a atras de-a lungul timpului numeroase reacții negative și atacuri din partea Rusiei, iar acum Rusia a cerut din nou SUA să își retragă tehnica militară din România.
Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu Bonnie Jenkins, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Cei doi au discutat despre situația din regiune și despre rolul României în NATO.
”Am avut o discuție excelentă cu ambasadoarea Bonnie Jenkins, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA. Am discutat despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, aflat anul acesta la cea de-a 25-a aniversare, despre cooperarea bilaterală în domeniul securității și apărării, inclusiv în cadrul NATO. De asemenea, împreună cu subsecretarul de stat am evidențiat importanța proiectului strategic comun de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore de la Deveselu, o contribuție semnificativă pentru apărarea colectivă aliată, ca parte integrantă a capabilității aliate de apărare antirachetă.”, a transmis Andrei Muraru.
Diplomații americani și ruși nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, la Geneva, în urma cărora secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever” în cazul în care Rusia invadează Ucraina. La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova încă așteaptă un răspuns scris la cererile sale priving garanțiile de securitate, printre care și retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria.