Prima şedinţă a coaliției PNL-PSD-UDMR: Bugetul pe 2022, certificatul verde şi restricţiile de Sărbători, pe agendă

180

Liderii coaliţiei de guvernare PNL, PSD şi UDMR se reunesc luni seară, la ora 18.00, la biroul președintelui Senatului Florin Cîțu, în prima şedinţă de la învestirea Guvernului Ciucă. Proiectul bugetului de stat pe 2022 și certificatul verde în forma finală se află pe ordinea de zi a discuțiilor.

Cele trei partide, cărora li se adaugă minoritățile naționale, vor dezbate în ședința de coaliție de luni seară proiectul de lege care ar urma să condiționeze mersul la serviciu al angajaților, proiect blocat de o lună la Camera Deputaților.

Practic, în această seară urmează să se agreeze forma finală cu care cele trei partide vor veni în Parlament la votul final din Camera Deputaţilor. PNL și PSD încă nu au căzut la un consens. Liberalii vor să treacă forma actuală, în timp ce ministrul PSD al sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că dorește ca certificatul verde să fie introdus și retras doar în funcție de evoluţia pandemiei și a incidenţei COVID.

Premierul PNL Nicolae Ciucă a anunțat deja că, din punctul de vedere al liberalilor, introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă „reprezintă o prioritate”, dar Alexandru Rafila a replicat că „trebuie introdus într-un moment oportun”.

Totodată, ministrul PSD al sănătății a precizat că nu se va mai discuta despre certificatul verde, denumirea urmând să fie „certificat COVID”.

Proiectul de lege se află de aproape o lună la Camera Deputaților pentru votul final, după ce a picat la votul din Senat, unde PSD, care l-a desemnat pe Alexandru Rafila ministru al sănătății, a votat împotrivă. Dezbaterile din Camera Deputaților s-au blocat după depunerea mai multor amendamente.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă – atât la stat, cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.