Bani pentru amenajarea de toalete în școli.  Oltul, pe listă cu două unități de învățământ

237

Mii de școli din România au toalete deteriorate sau neigienizate, pe care copiii nu le pot folosi în condiții sigure, multe dintre ele cu WC în exteriorul clădirii. Pentru amenajarea de grupuri sanitare și asigurarea de utilități , în ultimii ani au fost alocate fonduri guvernamentale, iar azi vor fi repartizate bugetelor locale sume atât pentru finalizarea lucrărilor demarate anul trecut, cât și pentru alte școli care nu dispun de condițiile necesare. Pe ultima listă se află și două unități de învățământ din județul Olt.

În ședința de azi, Guvernul urmează să aprobe repartizarea a aproape 18 milioane de lei din bugetul Ministerului Educaţiei către bugetele locale pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare în şcoli din mai multe judeţe. Sumele vizează 205 școli, iar de condiții sporite vor beneficia peste 28.920 de elevi. Cea mai mare parte din bani vizează continuarea lucrărilor de amenajare a grupurilor sanitare și asigurarea de utilități a acestora la unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au fost finanțate în anul 2020, dar ale căror lucrări nu au fost realizate ori finalizate până la sfârșitul anului trecut. Pe această listă s-au aflat anul trecut și școlile gimnaziale Ipotești (121.000 lei alocați) și Șopârlița (74.000 lei), în 2020 județul Olt figurând cu 79 de șoli cu toalete în exteriorul clădirii.
În plus, Executivul va repartiza și suma de peste 7,3 milioane de lei pentru finanțarea lucrărilor de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unități de învățământ preuniversitar de stat care nu dispun de grupuri sanitare conforme. Este vorba de 56 de școli, printre care și două din județul Olt: Școala Gimnazială, Corp A, comuna Fălcoiu-  169 mii lei alocați și  Liceul „Ștefan Diaconescu”, Corp C, Potcoava (învățământ primar și preșcolar) -106 mii lei.

La recepționarea lucrărilor, autoritățile locale se vor asigura că grupurile sanitare sunt funcționale, vor fi racordate la apă curentă și canalizare fie centralizată, fie puț forat și fosă septică, la instalația electrică și la instalația de încălzire astfel încât unitățile de învățământ să îndeplinească condițiile necesare obținerii autorizației sanitare.