Valeriu Ghorghița: Campania de vaccinare începe în școli și licee de luni, în facultăți la 1 octombrie

216

Familiile care au copii preșcolari au un risc de 15% mai mare să înregistreze îmbolnăviri prin Covid, iar cele cu copii de la clasele primare în sus au risc de 20- 25%, a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, care a subliniat astfel necesitatea campaniei de vaccinare anti-Covid în școli și organizarea imunizării în unitățile de învățământ. Astfel, medicul coordonator a anunțat începerea unor campanii de vaccinare în școli, licee și facultăți.

Elevii vor reveni în bănci peste doar câteva zile, iar Comitetul Național de Vaccinare a pus deja la cale un plan pentru vaccinarea elevilor care doresc să se imunizeze împotriva coronavirusului.

“Până la 10 septembrie spațiile indetificate trebuie să fie evaluate de DSP în școli, iar în facultăți până la finele lunii octombrie. Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învățământ să fie stabilită modalitatea în care se va desfășura activitatea e vaccinare: cu echipe mobile, cu cabinete proprii sau în spații arondate. Se va stabili un program în funcție de solicitări. Se va alege unul din vaccinurile aprobate pentru persoane de peste 12 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea șeful Comitetului Național de Vaccinare a mai explicat cum se va face programarea.

”Pentru programare se va face o situatie a persoanelor care își exprimă acordul și se va transmite o situație către DSP care va stabili numărul de doze care vor fi alocate către fiecare unitate de învățământ. Pentru fiecare unitate de învățământ va fi alocată câte o echipă mobilă, iar programul se va păstra. În unitățile de învățământ cu centre de vaccinare proprii se va stabili un program fără programare în platformă. Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau tutori”, a declarat Gheorghiță.

Vor fi unități de învățământ unde se vor organiza cabinete de vaccinare de sine stătătoare, care să funcționeze pe perioada cât e adresabilitate în rândul unității de învățământ. Acolo unde unitatea de învățământ are un centru de vaccinare în apropiere nu se justifică să se organizeze altul.

În urban și rural, principala logistică care asigură accesul la vaccinare va fi cu echipe mobile. Fiecărei unitate de învățământ îi va fi alocată o unitate mobilă, și unitatea va centraliza periodic persoanele care vor să se vaccineze.

În ceea ce privește vaccinarea în facultăți, vor fi organizate cabinete de vaccinare și în campusuri studențești.

Din septembrie, vor fi acțiuni de informare online la ședințe cu părinții în care se va răspunde la întrebările legate de vaccinare, a adăugat medicul.