O serie de numere de înmatriculare urmează să dispară în România. Potrivit Codului Rutier, șoferii nu vor mai putea alege anumite combinații de de litere pentru numerele de înmatriculare. Mai mult decât atât, șoferii vor primi amenzi uriașe dacă nu respectă nu respectă noile reguli.
Noua legislație a Codului Rutier prevede interzicerea din oficiu a numerelor de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă. Mai mult decât atât, vor fi interzise numerele de înmatriculare care încep cu litera ”I” sau ”O” deoarece acestea seamănă cu cifrele 1 și 0, putând fi foarte ușor confundate în condiții de vizibilitate redusă.
În plus, autoritățile au decis să nu mai permită posibilitatea ca oamenii să își aleagă numele personal pentru numerele de înmatriculare. Practic, nu vei mai putea folosi nici combinația ION, nici prenumele feminine, extrem de căutate, cum ar fi ELA, INA, ELI sau ANA ori preferințele masculine DAN, ION sau ADI.
Alte combinaţii de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC. Alte numere au fost interzise pentru că atunci când au fost acordare aleatori au ajuns să fie refuzate de pera multe ori: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG.
În cazul în care există români care deja au astfel de numere de înmatriculare, aceștia pot circula liniștiți cu autoturismul până la radierea acestuia sau până când vând automobilul și noul proprietar îi schimbă numărul de înmatriculare.
Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:
- 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
- 23 de lei pentru o plăcuţă „pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
- 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.
Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV unde poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.
Pe lângă modificările care țin de numărul de înmatriculare, autoritățile informează că persoanele care folosesc în exces claxonul. Potrivit legii ”mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.
Așadar, cei care folosesc în exces claxonul riscă să primească 4-5 puncte amendă. Având în vedere că un punct reprezintă 145 de lei, 4-5 puncte de amendă reprezintă o sumă între 580 – 725 de lei.