Noi cercetări arheologice în fosta capitală a Daciei Inferioare, la Dobrosloveni

449

Pe urmele trecutului, în vatra vechii așezări dacice Malva și a Romulei- cel mai mare oraș roman de la sud de Carpați, au fost reluate săpăturile arheologice. Șantierul arheologic este situat pe raza comunei Dobrosloveni, satul Reșca fiind întemeiat pe fosta capitală a Daciei Inferioare.

În Dobrosloveni, locuitorii care vor să-şi construiască o casă trebuie să solicite avizul Ministerului Culturii, pentru că un sat întreg se află pe un sit arheologic ce se întinde pe 340 de hectare. Vestigii dacice şi romane zac împrăştiate în pământul satului Reșca, în albiile râurilor, unde acum 2000 de ani, pe drumul dintre Caracal şi Slatina înflorea Mica Romă.

Cel mai întins sit arheologic român de la sud de Carpați și unul dintre cele mai importante centre economice și culturale din provinciile romane dunărene se află în cea mai mare parte în proprietatea privată a locuitorilor, doar o zonă de cca 30.000mp de pe domeniul public fiind împrejmuită pentru a se asigura securitatea vestigiilor arheologice. Pe aceasta, încă de acum 152 de ani au fost începute săpături arheologice, fiind descoperite în timp mii de obiecte din ceramică, bronz, argint, fier, os, sticlă, piatră, iar în 2017 a fost descoperită o clădire romană cu instalaţie de încălzire prin podea (hypocaust), care avea pereţii acoperiţi cu pictură în frescă cu motive geometrice şi vegetale, cu panouri cu stucatură, considerată de către specialişti una dintre cele mai relevante pentru epoca romană, la nivel naţional şi este amplasată în fortificaţia centrală, cu ziduri care păstrează până la 13 rânduri de cărămizi, cu o înălţime de aproape un metru.

În această săptămână, săpăturile au fost reluate la Romula.

,,Romula merge mai departe! Săptămâna aceasta au început noi cercetări arheologice la Romula”, a anunțat Centrul de Informare Turistică Dobrosloveni.

Obiectele descoperite la Romula sunt expuse, deocamdată, în spațiul muzeal improvizat în mansarda Centrului de Informare Turistică, autoritățile făcând în ultimii ani demersuri pentru înființarea unui muzeu al sitului.