Sistem de 226 camere video cu dispecerat în Slatina pentru punctele de colectare deșeuri

499

Pentru ca imaginea deșeurilor împrăștiate pe lângă containerele de gunoi din Slatina să devină o amintire, administrația capitalei de județ va extinde sistemul de supraveghere video cu nu mai puțin de 226 de camere amplasate la punctele de colectare. Astfel, se încearcă descurajarea acestei practici, iar cetățenii certați cu bunul simț vor putea fi identificați și sancționați.

Pentru că sistemul de supraveghere video al Slatinei nu acoperă în prezent toate zonele municipiului, fiind necesară extinderea acestuia în zonele unde sunt amplasate containere pentru colectare deșeuri, Primăria Slatina va monta un număr de 226 camere video la punctele cu containere de gunoi, ce vor prelua și înregistra imagini video atât pe timp de zi, cât ți pe timp de noapte, stocând cel puțin 20 zile. Fondurile necesare implementarii obiectivului se vor aloca prin bugetul Direcției Administrare Patrimoiu, valoarea totală a investiției ridicându-se la 7,82 milioane lei.

Aprobarea Proiectului tehnic şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ,,Extindere sistem de supraveghere video la punctele de colectare a deseurilor de pe raza municipiului Slatina”, aprobarea actualizarii programului de investiții, aprobarea actualizării fișei obiectivului de investiții s-a aflat pe masa aleșilor locali în comisii, urmând a fi supusă votului consilierilor într-o ședință viitoare.

Montarea sistemului de supraveghere va descuraja aruncarea gunoiului lângă containere sau împrăștierea acestuia de cetățeni care scormonesc prin gunoi, pe baza imaginilor polițiștii locali putând identifica făptașii și aplica sancțiuni. Printre contravențiile stabilite de municipalitate se numără și cele privind aruncarea gunoiului: aruncarea deșeurilor de orice natură (mucuri de țigări, coji de semințe, etc.) pe domeniul public și privat al municipiului Slatina se sancționează cu 300- 600 lei amendă, același cuantum fiind aplicat și pentru aruncarea sau scuturarea de la ferestrele imobilelor de obiecte, dispozitive, deșeuri sau a altor obiecte; aruncarea gunoiului în alte locuri decât coșurile stradale sau pubele se sancționează cu 500- 1000 lei persoane fizice și 1000- 2500 lei persoane juridice. Chiar și proprietarii sau deținătorii care nu păstrează curățenia în subsolurile blocurilor, scări, holuri, spații verzi, trotuare, terase, luminatoare, etc, riscă amenzi, care se ridică la 500- 1000 lei pf, 1000-2500 lei pj.