Guvernul a adoptat Ordonanța privind intervențiile împotriva urșilor. Primarul va decide soarta acestora

47

Guvernul a adoptat astăzi ordonanța de urgență care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. Potrivit ordonanței, intervenția pentru îndepărtarea urșilor se va face treptat, trecând de la măsuri de îndepărtare, până la extragere prin eutanasiere sau împușcare ca ultimă soluție. Primarul sau viceprimarul, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul, cei doi fiind singurii care pot lua măsurile cunoscând situația.

Guvernul României a adoptat, astăzi, 21 iulie ordonanța de urgență privind acțiunile împotriva urșilor. Conform acesteia, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se va face „gradual”, extragerea prin împușcare fiind meționată în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.

“Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică”, a anunțat

ministrul Mediului Tanczos Barna pe pagina sa de socializare.

După ședința de guvern, premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut de la Ministerul Mediului o strategie pe termen lung pentru gestionarea populației de urs.