Spitalul Slatina, PREMIAT de Societatea Europeană de Stroke pentru salvarea pacienților cu accidente vasculare cerebrale

1754

În 2019, Spitalul Județean de Urgență Slatina realiza prima tromboliză, salvând astfel salvând viata unui accident cu accident vascular cerebral și intervenind de urgență pentru ca acesta să nu rămână cu sechele. Acum, după numeroase astfel de intervenții efectuate de către profesioniștii de pe Secția Neurologie, condusă de dr. Renică Diaconescu, cea mai mare unitate medicală cu paturi din județul Olt a primit recunoașterea performanței din partea Societății Europene de Stroke.

foto: Facebook dr. Carmen Stancu, SJU Slatina

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a fost premiat de către organizaţia internaţională ESO Angels şi Societatea Europeană de Stroke pentru rapiditatea şi calitatea îngrijirii  pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC). Astfel, unitatea slătineană se poate mândri că se numără printre puținele spitale din cele 40 din România care participă la programul de tromboliză intravenoasă.

Pacienții cu atac cerebral pot beneficia de tromboliză la spitalul din capitala Oltului de doi ani de zile. După ani de la inițiativa medicală, pentru medicul neurolog Renică Diaconescu, fost vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României și șef al Secției Neurologie al SJU Slatina, visul a devenit realitate: pe 26 iulie 2019, programul de tromboliză a început, fiind trombolizat primul pacient cu accident vascular cerebral ischemic- un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Scornicești.

Tromboliza este o perfuzie ce le este administrată pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic în primele patru ore de la producerea accidentului vascular. Substanța dizolvă cheagul format pe vasul de sânge, iar pacientul nu mai rămâne cu sechele.