Calificare istorică pentru un slătinean, militar rănit în Afganistan, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

405

Declarat Cetățean de Onoare al municipiului Slatina, caporal Eugen Pătru, component al lotului de tir cu arcul al Echipei Invictus România, slătinean rănit în anul 2014 în Afganistan, a reușit o calificare istorică la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Militarul rănit, caporal Eugen Pătru, va reprezenta România la Tokyo 2020 Paralympic Games. ,, Astfel, România obține prima calificare la jocurile paralimpice a unui sportiv paralimpic la tir cu arcul. „, a anunțat Invictus România, după ce ieri caporalul a câștigat aurul la proba de arc olimpic, în cadrul Para-Archery World Ranking Event 2021 – Tokyo Paralympic FQT, competiție de tir cu arcul desfășurată în Cehia.

Campion mondial militar la arc olimpic în 2017, slătineanul Eugen Pătru a câștigat și în 2018 la Jocurile Invictus de la Sydney medalia de aur la proba de individual, iar alături de echipa României argint. În 2019, militarul-erou cetățean de onoare al Slatinei a ridicat steagul României pe prima treaptă a podiumului. El a câștigat două medalii de aur la Campionatul European militar de tir cu arcul.

Slătineanul a intrat în anul 2016 în programul de recuperare fizică și psihică prin sport Invictus România și a reușit să urce pe podium la majoritatea competițiilor la care a participat:

– dublu medaliat cu aur (individual și echipă) la Campionatul Mondial Militar desfășurat în Fontainebleau, Franța, (17 Iul. – 22 Iul. 2017);

– medaliat cu aur (individual) și medaliat cu argint (echipa) la Invictus Games Sydney 2018 desfășurat în Sydney, Australia (20 Oct. – 27 Oct. 2018);

– dublu medaliat cu aur (individual și echipă) la Campionatul European Militar desfășurat în Thermopylae – Lamia, Grecia (27 Aug. – 2 Sept. 2019);

– medaliat cu bronz (individual) la cea de-a 7-a ediție a Jocurilor Mondiale Militare desfășurate în orașul Wuhan, China (18 Oct. – 27 Oct. 2019);

Caporalul Eugen Pătru a fost rănit grav în anul 2014, în timpul unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan. În urma incidentului militarul a rămas fără muşchi la ambele gambe şi cu o paralizie completă la nervul sciatic și a trecut prin 2 operații în Afganistan și alte 24 în Germania. Militarul executa o misiune de patrulare, pe autostrada A1, când a avut loc un atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv. Acesta a intrat direct în maşina de luptă în care se afla militarul provocând decesul plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu și rănirea altor cinci militari. În timpul incidentului se afla în misiune cu Batalionul 20 Manevră.

După accident, a fost încadrat în gradul II de invaliditate însă a rămas în activitate, și-a continuat cariera militară. Actualmente este încadrat la Centrul 84 Mentenanță din București.