Demisie în Ministerul Transporturilor după ce oficialul a fost reținut pentru luare de mită și abuz în serviciu

144

Daniel Manole, directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare din cadrul Ministerului Transporturilor, a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită.

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Daniel Manole a fost reținut de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța, fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și luare de mită.

Împreună cu acesta au mai fost reținute alte trei persoane fizice, administratori ai unei societăți comerciale în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

Totodată, în cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

Potrivit ordonanțelor procurorilor în perioada septembrie-noiembrie 2020, Daniel Manole împreună cu celelalte persoane inculpate în dosar ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea a unui număr de patru nave – trei de salvare și una de depoluare, în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

„De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar ar fi mimat construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, arată procurorii anticorupție.

Manole ar fi fost recompensat pentru contribuția sa cu circa 2.000.000 de lei, din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele.

Daniel Manole și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.