Cum obținem certificatul digital Covid. De unde poate fi descărcat și ce opțiuni avem

148

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a anunțat ieri site-ul oficial de unde va putea fi descărcat certificatul digital COVID dar și celelalte modalități prin care românii vor putea avea acces la document. De la 1 iulie pașaportul digital va intra în funcțiune în România

Certificatul digital Covid va putea fi descărcat de la 1 iulie de pe platforma elaborată de STS și va fi disponibilă pe site-ul: certificat-covid.gov.ro.

„Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru COVID-19 sau certificat de călătorie, cum îi mai spunem noi. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România”, a spus Andrei Baciu.

Documentul va putea fi obținut simplu, urmând pașii care trebuie parcuși, iar datele pot fi ușor de verificat, astfel încât călătoriile să fie mai accesibile din punct de vedere al procedurilor ce trebuie să fie respectate în contextul pandemiei.

”Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem”, a declarat Baciu.

Totodată, pentru persoanele care nu au acces la internet, va exista posibilitatea ca aceste certificate să poată fi descărcate fizic în două feluri: fie cu ajutorul medicului de familie, fie cu ajutorul direcției de sănătate publică din județul aferent.

”Ele vor putea ridica documentul și în format letric, pe hârtie, și va conține și codul QR respectiv, care se scanează la punctele de trecere a frontierei. „Este un lucru foarte simplu, cum facem și cu biletul de avion, mergem sau cu telefonul, sau cu hârtie unde este imprimat codul QR. Important este să existe codul QR, fie că este o poză pe telefon, pe WhatsApp etc sau pe hârtie”, a explicat Andrei Baciu.

Certificatul digital al UE privind COVID este menit să faciliteze călătoriile în UE și va fi emis gratuit.

Pașaportul Covid atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva virusului Sars-Cov-2, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după ce s-a infectat și s-a vindecat.