Parchetul European are nevoie de mai mulţi anchetatori. Sunt bani, dar nu există aprobare

23

Laura Codruţa Kovesişefa Parchetului European, instituţie nouă a UE, a declarat într-un interviu că are nevoie de încă cel puţin 50 de anchetatori şi că de la 1 iunie şi până acum au fost înregistrate peste 300 de cazuri, potrivit The Wall Street Journal. 

Laura Codruța Kovesi acuză faptul că Parchetul European nu mai poate face angajări, deși are buget mare. Aceasta susține că este mare nevoie de încă 50 de persoane, mai exact analişti de caz şi investigatori financiari pentru a rezolva toate cazurile. 

”Încă nu avem suficiente resurse. Avem nevoie de mai mult personal, încă cel puţin 50 de persoane aici, în Luxemburg, pentru a putea avea mai mulţi analişti de caz şi investigatori financiari şi pentru a trata toate cazurile pe care le vom primi. Sper că pentru anul viitor vom primi mai multe resurse. Vom lupta pentru asta”, a spus Kovesi în interviul acordat unei  publicaţii online a The Wall Street Journal, care a publicat vineri extrase pe site-ul său.
Procurorul-şef european a explicat că a primit mai mulţi bani pentru bugetul Parchetului, dar nu a primit aprobarea de a angaja mai mulţi oameni.  

‘Şi ce ar trebui să fac, să cumpăr flori pentru birou? Nu, ar trebui să folosim banii într-un mod înţelept. Ar trebui să folosim banii pentru a angaja mai mulţi oameni, pentru că avem nevoie de mai mulţi oameni. Aşa că acum mă aflu în situaţia (în care cer organului decizional al EPPO) să returneze nişte bani (Comisiei Europene) pentru că… nu avem aprobarea de a angaja mai mulţi oameni”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Șefa Parchetului European a mai declarat în interviu că, pe baza regulamentului instituția poate coopera cu oricine are informaţii despre infracţiunile care au fost comise, dacă acestea intră în jurisdicţia sa. 

 ”De exemplu, orice companie privată ne poate trimite rapoarte, informaţii sau plângeri legate de infracţiunile care intră în jurisdicţia EPPO. Avem pe site-ul nostru posibilitatea de a trimite această plângere în cele 22 de limbi ale statelor membre participante”, a mai declarat șefa Parchetului European. 

În ceea ce priveşte investigaţiile legate de fraudele cu fonduri UE, acestea nu au fost întotdeauna prima prioritate a autorităţilor naţionale. Până acum, a spus procurorul-şef european, am văzut că există discrepanţe uriaşe între statele membre. Avem state membre care au investigat cinci sau şase cazuri într-un an. Alte state membre au investigat sute de cazuri într-un an.

”În opinia mea, nu există nicio ţară curată”, a mai spus oficialul european şi a explicat: ”În acele state membre în care numărul de cazuri nu a fost atât de mare, acest lucru nu înseamnă că acestea sunt curate. Poate că nu au detectat infracţiunile; poate că nu au tratat acest fenomen ca pe o prioritate. Acum, având EPPO, acest lucru se va schimba”, arată Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a spus că Parchetul European a înregistrat până acum mai mult de 300 de cazuri care i-au fost sesizate de la lansarea sa la 1 iunie şi a estimat prima punere sub acuzare până la sfârşitul anului.