Captură record în România: autoritățile au descoperit 1,4 tone de heroină

136

Zece persoane din Belgia, Olanda și România au fost reținute în cazul capturii record de 1,4 tone de heroină din portul Constanța.  Suspecții sunt bănuiți că fac parte dintr-o grupare de traficanți de droguri specializată în aducerea cantitătilor mari de heroină în Europa.

O captură de 1,4 tone de heroină a fost descoperită în Portul Constanța de Procurorii DIICOT,  împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Liderul rețelei de trafic de droguri împreună cu un alt membru al grupării au fost arestați în Olanda, alte șapte persoane în Belgia și un traficant a fost reținut în România.

„În cursul lunii mai, procurorii DIICOT, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, au capturat cantitatea de 1.452 de kilograme de heroină, droguri introduse în România de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini. Este cea mai mare cantitate de heroină indisponibilizată vreodată de autorităţile române şi este a doua ca dimensiune realizată la nivelul UE în ultimii ani. Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 milioane euro şi au fost transportate în containere în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie state din vestul Europei”, a declarat Oana Daniela Pâţu, procuror şef adjunct al DIICOT.

Transportul avea ca destinație o companie din Belgia și liderul rețelei de droguri folosea un diverse companii de comerț din Europa ca paravan pentru a trafica drogurile, ceea ce îi permitea să aducă mari cantități de heroină.

La acţiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofiţeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziţii un analist senior din cadrul EUROPOL.