Vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în România

105

Prima tranșă cu vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în această dimineață în România. Vaccinul va rămâne în depozit până se va lua decizia administrării acestuia. Compania farmaceutică a suspendat distribuirea acestui ser în Uniunea Europeană, înainte cu o zi.

60.000 de doze din vaccinul Johnson&Johnson a ajuns, în această dimineață, în România, la o zi după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestuia în Uniunea Europeană. Dozele vor rămâne stocate în depozit până se va lua decizia administrării acestora. Autoritățile din România așteaptă undă verde de la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru inceperea imunizării cu vaccinul denumit Jenssen.

„Vaccinul Johnson&Johnson a ajuns în România! În această dimineață, în jurul orelor 6.40, au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II. Menționăm că, până în prezent, în Uniunea Europeană au fost autorizate patru vaccinuri împotriva COVID-19: Comirnaty (Pfizer), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) și Janssen (Johnson&Johnson)”, arată CNCAV.

Vaccinul urmează să fie administrat într-o singură doză. În primă fază, persoanele private de libertate se vor putea imuniza cu serul Johnson&Johnson, dar se vor putea folosi și alte seruri s-a stabilit marți în urma unei conferințe de presă susținută la Palatul Victoria. Decizia a fost deja transmisă în teritoriu către direcţiile de sănătate publică pentru a fi prelucrat personalul vaccinator.

La nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfăşura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa şi alte categorii de persoane din resursa fiecărui judeţ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă. Dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale şi rezidenţiale, se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului, în cabinetele medicale. Persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, iar adeverinţa de vaccinare se păstrează la fişa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccin de la compania Johnson&Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi şi alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanţul de frig şi celelalte condiţii necesare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.