S-a STINS din viață Hashim Memish, veteranul familiei de albanezi ce vinde în Slatina braga, baclava și alte bunătăți

1246

În vârstă de 81 de ani, veteranul familiei de albanezi Memish, cetățean de onoare al Slatinei, s-a stins din viață. Hashim se ocupa de prăvălia  “Atletul albanez” din Orașul Vechi.

,,A murit Hashim!  Cu el s a mai dus o fărâmă din sufletul Slatinei de altădată! Drum lin printre stele, prietene!ʺ, a anunat azi dr. în istorie Aurelia Grosu. Vestea a căzut ca un trăsnet pentru toți cei care au trecut pragul prăvăliei “Atletul albanez” din centrul istoric al Slatinei și au fost serviți cu braga, citronadă, halviță, înghețată sau baclava de către veteranul familiei de albanezi stabilite în capitala Oltului de circa 300 de ani.

Lui Hashim i-au trecut pragul personaje celebre în România, prăvălia existând în acte din 1912, fiind una dintre cele mai vechi firme private din România.  De “atletul albanez” a auzit până şi preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, adus la bragagerie chiar de Nicolae Ceauşescu. Au trecut pe acolo actori, scriitori, ambasadori, fotbalişti sau cântăreţi. Inclusiv prinţul Nicolae al României. Dovadă stau fotografiile şi rândurile de mulţumire. Minulescu, Eugen Ionescu sau Iorga au pomenit familia Memish chiar şi în cărţile lor. Azi, în acelaşi loc, albanezii din familia Memish vând dulciuri făcute doar de mâna lor.

Hashim Memish face parte din a treia generație de albanezi stabiliți la Slatina. Era o istorie ambulantă a Slatinei, iubea orașul și i s-a decernat în 2008 titlul Cetăţean de Onoare al municipiului Slatina.

Dumnezeu să-l odihnească!