Doina Oltului le-a dat în judecată pe fiica și soția lui Costinel Alecsandrescu pentru recuperarea PREJUDICIULUI

3048

778.286 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, din care până în prezent s-a reușit recuperarea a 123.000 lei, este suma pe care Centrul Județean de Cultură și Artă Olt o are de recuperat, prejudiciul fiind al Ansamblului Doina Oltului, aflat în subordinea CJCA, produs de către fostul director Costinel Alecsandrescu, decedat anul trecut, dar și de alți angajați. Pentru a-și recupera banii, instituția i-a acționat în instanță pe moștenitorii lui Alecsandrescu, respectiv fiica și soția solistului.

În 2015, directorul Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului, în prezent secție a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, era reținut pentru 24 de ore și cercetat penal pentru delapidare și fals intelectual. Costinel Alecsandrescu, director al ansamblului din anul 2008, a fost acuzat că ar fi încheiat mai multe contracte prin firma proprie, Costi Art Show, cu mai multe primării din județ pentru organizarea de spectacole, folosind însă interpreții ansamblului pe care îl conducea sau aducând în spectacole alți interpreți îndrăgiți, pe care însă i-a plătit din banii ansamblului. Prejudiciul care i se imputa se ridică la peste 500.000 lei, realizat atât prin metoda expusă mai sus, cât și prin achiziționarea unor materiale de construcție pentru reparații în cadrul instituției, materiale care însă au fost duse acasă. La această sumă, se adaugă și alte prejudicii constatate prin două decizii ale Camerei de Conturi Olt, precum și prin Rechizitoriul din data de 07.04.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina.

,, Aceste prejudicii au fost produse în perioada 2012-2017, prin fapte ale fostului manager Alecsandrescu Petrișor Costinel, între timp decedat, și, respectiv, prin fapte ale altor angajați ai Ansamblului Profesionist pentru Promovarea CulturiiTradiționale ,,Doina Oltului”. Prin Deciziile nr. 41/2014 și nr. 37/2017 ale Directorului Camerei de Conturi Olt s-au stabilit mai multe abateri de la legalitate și regularitate la Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale ,,Doina Oltului”, dispunându-se măsura recuperării prejudiciilor care însumează cca  778.286 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, din care până în prezent s-a reușit recuperarea a 123.000 lei. Prin Rechizitoriul din data de 07.04.2016 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Alecsandrescu Petrișor Costinel, formându-se Dosarul penal nr. 3211/311/2016*, stabilindu-se și alte fapte și prejudicii decât cele stabilite prin decizia nr. 41/2014 a Camerei de Conturi a județului Olt”, arată CJCA Olt în raportul prin care solicită Consiliului Județean Olt, în subordinea căruia se află instituția de cultură, aprobarea pentru achiziționarea de servicii juridice de asistență și reprezentare în instanță.

Pentru recuperarea prejudiciului săvârșit de fostul director, decedat anul trecut la vârsta de 46 de ani în urma unui infarct, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt s-a constituit ca parte civilă în dosarul penal, însă nu a fost posibilă obținerea unei hotărâri judecătorești definitive împotriva acestuia urmare a decesului inculpatului. Procesul penal a încetat cu privire la Alecsandrescu, instanța penală lăsând nesoluționată acțiunea civilă. Astfel, CJCA Olt a introdus acțiune civilă împotriva moștenitorilor acestuia, acțiune ce face obiectul Dosarului nr. 445/104/2021, aflat pe rolul Tribunalului Olt, ca instanță de fond.