Barză RELOCATĂ la Balș cu cuibul într-un suport special construit pe stâlp/ FOTO

398

Cuibul unei berze construit pe un stâlp electric a fost relocat azi în Balș. Acțiunea ea fost aprobată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pentru a reduce întreruperile de rețea și a proteja speciile de păsări care-și fac cuiburi pe stâlpii de înaltă tensiune, precum barza, companiile de distribuție a energiei electrice au încheiate parteneriate cu Societatea Ornitologică din România de a instala pe stâlpi suporturi speciale pentru cuiburi și teci electroizolante. Acțiunea are în vedere faptul că un cuib construit din crengi, pământ, cârpe, hârtii poate ajunge și la greutatea de o tonă, iar riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib și ating firele neizolate, astfel producându-se s un scurt circuit, iar cuibul ia foc.

O astfel de acțiune de relocare a unui cuib de barză într-un suport artificial a fost efectuată azi la Balș.

,,Astăzi, 24 martie 2021, s-a relocat un cuib de barză (Ciconia ciconia ) din localitatea Balș, județul Olt, în vecinătatea locului unde se află actualul cuib, pe o platformă artificială construită de RENEL. Scopul acestei acțiuni este de a proteja locurile de cuibărit ale acestei specii de păsări sălbatice și implicit pentru protejarea acestei specii de păsări sălbatice.  Această relocare s-a făcut în baza Ordinul MMAP nr. 500/23.03.2021, prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare.,, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Olt.

Pentru a fi monitorizate cuiburile de barză, și oltenii se pot implica în realizarea recensământului acestei specii protejate. Cu ajutorul aplicației smartphone  ,,Uite barza!, cei interesați pot da o mână de ajutor Societății Ornitologice din România si să anunțe venirea primelor berze. În 2020, utilizatorii au introdus 4.938 de observații, din care 4.824 au fost validate de specialiștii SOR. Oltul figurează printre județele cu cele mai multe cuiburi noi- 87.