Iluminat stradal modern la Drăgănești-Olt. Contractul de finanțare a fost semnat de ministrul Dezvoltării

210
imagine cu caracter ilustrativ

Aproape 1400 de aparate de iluminat cu LED vor fi montate pe străzile orașului Drăgănești-Olt, administrația orășenească înlocuind astfel tot sistemul de iluminat vechi, în cele mai multe puncte fiind în prezent doar de décor și reducând astfel consumul de energie.

49 de noi contracte de finanțare, în valoare totală de 562.212.234,20 lei, au fost semnate pe 2 martie de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, derulat de MDLPA. Dintre acestea, 19 proiecte vizează investiții în sistemele de educație și sănătate, în eficientizarea energetică a unor clădiri, precum și în modernizarea rețelelor de iluminat public. În ultima categorie de investiții se încadrează și contractul de finanțare semnat de ministru pentru orașul Drăgănești-Olt. Proiectul ce vizează modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public va beneficia de o finanțare de 3.093.752,57 lei, din care 2,98 milioane lei nerambursabili.

Investiția este necesară întrucât cele 838 de aparate de iluminat stradale și pietonale din orașul oltean  au performanțe luminotehnice mult diminuate, amplasarea lor pe străzi nu este unitară, iar numărul lor este mai mare decât cel al stâlpilor, pe unii stâlpi fiind montate mai multe aparate-  stradale,  pietonale și de iluminat în zonele cu parcări acoperite, în  timp ce alți stâlpi sunt nefucționali. Investiția este necesară cu atât mai mult cu cât sursele de descărcare la înaltă presiune în vapori de mercur (126) trebuiau înlocuite până la finele anului 2015, potrivit directivelor europene, iar consumul de energie redus până la 20% până la finele anului 2020.

Investiția prevede demontarea celor 838 de aparate de iluminat existente și montarea pe stâlpi metalici a 1385 de aparate de iluminat cu LED și a unui punct de aprindere. Durata de realizare a investiției este de 12 luni, din care 9 luni execuția efectivă și 3 luni faza de proiectare- avizare.