Acasă National Actualitate Film românesc, nominalizat de două ori pentru Premiile OSCAR 2021

Film românesc, nominalizat de două ori pentru Premiile OSCAR 2021

153

Pentru prima dată când o producţie românească se află în etapa finală privind nominalizarea la două categorii ale premiilor Oscar, filmul realizat de Alexander Nanau- „colectiv”, se află pe lista scurtă pentru nominalizare la  „cel mai bun documentar” şi „lungmetraj internaţional”

„colectiv” a fost desemnat documentarul european al anului, la a 33-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film, acordate în luna decembrie. Este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni.

Documentarul, producţie HBO Europe scrisă de Alexander Nanau şi Antoaneta Opriş, a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia 2019, în afara competiţiei. Recent, între altele, a fost desemnat de National Society of Film Critics din SUA cel mai bun film într-o limbă străină, iar National Board of Review l-a inclus în top 5 al celor mai bune filme internaţionale.

La Premiile Oscar, „colectiv”, se află pe lista scurtă pentru nominalizare la  „cel mai bun documentar” şi „lungmetraj internaţional”. Este prima dată când o producţie românească se află în etapa finală privind nominalizarea la două categorii ale premiilor Oscar. Pentru ediţia de anul trecut a premiilor, scurtmetrajul românesc „Cadoul de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, a fost inclus pe lista scurtă pentru nominalizare.

Cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor este programată să aibă loc pe 25 aprilie.

You cannot copy content of this page