Românii vor fi vaccinați cu al treilea vaccin anti-covid: AstraZeneca. Primele doze ajung luna viitoare

320

După Pfizer și Moderna, România se pregătește și pentru serul AstraZeneca. 1,3 milioane de doze vor fi primite până la sfârșitul lunii martie.

Românii urmează să fie imunizați anti-covid și cu al treilea vaccin. Vor fi deschise încă 180 de centre de vaccinare. Serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este diferit de cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Cele din urmă au la bază tehnologia ARN mesager.

“Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani, datele de eficacitate sunt în jur de circa 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze la un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni. În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luam o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Agenția Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul AstraZeneca. Celelalte țări europene, precum Italia sau Germania și Austria, au decis deja că nu-l vor folosi la persoane de peste 55, respectiv 65 de ani. În funcție de decizia pe care o vom lua, se vor deschide sloturi noi de centre de vaccinare la nivel național“, a declarat marți președintele campaniei de Vaccinare, Valeriu Gheorghită.