De astăzi intră în vigoare noua lege a vânzării pământului, inițiată de un parlamentar de Olt

1029

Legea pentru vânzarea terenurilor agricole intră de astăzi, 1 februarie, în vigoare, după ce Guvernul a aprobat printr-o Ordonanță de Urgență trecerea la noile reguli după 31 ianuarie. Principala prevedere din acest proiect este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Printre cei trei inițiatori ai legii se numără și fostul deputat de Olt Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților în forul legislativ trecut.

De astăzi, Legea nr. 175/2020 care modifică Legea nr. 17/2014 este valabilă și orice tranzacție cu terenuri trebuie să se supună regulilor votate de legislativ în 2020.

”(…) Legea Terenurilor trebuia să intre în vigoare pe 13 octombrie la cele 60 de zile prevăzute prin lege, din păcate Ministerul Agriculturii nu a reușit să dea norme metodologice în această perioadă, știți bine că a venit cu o Ordonanță de Urgență prin care a stabilit ca până la 31 ianuarie cadrul legislativ să fie pe vechea lege așadar după 1 februarie legea nouă va intra în vigoare și bineînțeles MADR trebuie obligatoriu să dea acele norme”, a explicat Alexandru Stănescu, fost președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea Viața Satului de la TVR 1. Stănescu este unul dintre inițiatorii acestei legi, pe timpul mandatului 2016- 2020 de deputat de Olt.

Principala prevedere din noua lege este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Legea schimbă categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.

Pe de altă parte, terenurile agricole pot fi vândute mai repede de opt ani, cu condiția să se plătească 80% din impozitul sumei care reprezintă diferenţa între preţul de cumpărare şi preţul de vânzare. În legea de la Senat nu se putea vinde terenul mai repede de 15 ani.