Șapte amenzi, aplicate de ISU Olt spitalelor oltene, în urma controalelor derulate după tragedia din Piatra Neamț

213

Tragedia de la Piatra Neamț s-ar putea repeta la aproape orice spital din țară, excepție nefăcând nici Oltul. Verificările derulate de către pompieri, cu precădere la secțiile ATI, au scos la iveală aproape 2000 de deficiențe, dintre care 40 în județul nostru, unde controlate au fost spitalele din Slatina, Caracal, Balș și Corabia și au fost aplicate 7 amenzi.

În vederea prevenirii și reducerii riscului de manifestare a unor situații de urgență similare incendiului din data de 14 noiembrie produs la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, inspectoratele pentru situații de urgență județene au efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență, alături de reprezentanți ai DSP și ISCIR.

La nivel național, au fost aplicate  aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei, în urma celor 292 de controale de prevenire la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare. Și în Olt au fost identificate zeci de nereguli de către  echipele mixte de specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt, Direcției de Sănătate Publică Olt și Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat – ISCIR, care au derulat patru controale la secțiile/compartimentele ATI, din cadrul spitalelor Slatina, Caracal, Balș și Corabia.

,,Au fost identificate 40 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, două dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor. În cadrul celor patru unități sanitare au fost verificate șase clădiri, în care funcționează secții sau compartimente ATI, iar cinci dintre acestea nu dețin autorizație de scuritate la incediu, iar o clădire nu necesită autorizație de securitate la incendiu. Pentru neconformitățile identificate în teren, inspectorii de prevenire au aplicat zece sancțiuni contravenționale, dintre care trei avertismente și șapte amenzi, în cuantum de 91.000 de lei.,, declară Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

-nu se asigură funcționarea instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor;

-nu s-a asigurat verificarea mijloacelor de primă intervenție cu personal autorizat;

-funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incediu;

-începerea lucrărilor de modificare fără obținerea avizului de securitate la incendiu;

-exploatarea instalațiilor electrice cu deficiețe;

-nu se asigură marcarea căilor de evacuare cu corpuri de iluminat de securitate pentru evacuare.