În Olt, funcționează două centre destinate victimelor violenței domestice. 111 victime au cerut ordine de protecție

740

De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, DGASPC Olt le aduce la cunoștință victimelor violenței domestice, în special femei, că pot beneficia de servicii de găzduire și asistență la două centre speciale ce funcționează în județul nostru.  La nivelul Oltului, numărul victimelor este în creștere.

Luând în calcul faptul că în această perioadă, când „Stai acasă” a devenit soluția salvatoare anticovid, însă pentru multe femei casa este locul cel mai puțin sigur, este loc de abuz, mai ales după impunerea izolării la domiciliu, DGASPC Olt  le transmite victimelor violenței domestice că nu este nevoie să tolereze terorile, ci pot apela la ajutor.

,, Cu ocazia zilei de 25 noiembrie, ce marcheaza Ziua Internaționala pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, vrem să facem cunoscut tuturor persoanelor faptul că, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, funcționează două centre destinate victimelor violenței domestice, ”Centru de primire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie” și „Locuința protejată pentru persoanele victime ale violenței domestice”. Scopul serviciului social “Locuință protejată” este asigurarea nevoilor sociale, creșterea calității vieții și promovarea principiilor de coeziune și incluziune socială, prin asigurarea asistenței de specialitate pentru victimele violenței domestice: găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri, pe o perioadă de 12 luni, în funcție de complexitatea cazului. Centrul de primire în regim de urgență pentru victimele violenței în familie are ca scop asigurarea de protecţie, găzduire, îngrijire si consilierea victimelor violenţei în familie pentru care s-a dispus, în condiţiile legii, măsura de protecţie în regim de urgenţă.,, explică Rădița Piroșca, director DGASPC Olt.

La nivelul județului, numărul victimelor violenței domestice este în creștere. ,,În primele 9 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 60%, urmate de „abandonul de familie”-20,27%. Dintre acestea, 61% de fapte au fost sesizate în mediul rural. În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Olt au fost emise 111 ordine de protecție provizorii, față de 73 de ordine emise în aceeași perioadă a anului trecut. ,, arară datele IPJ Olt.