Paul Stănescu: Fiecare judeţ, oraş sau comună are şansa dezvoltării prin absorbţia fondurilor europene sau guvernamentale

294

Șansa de dezvoltare a localităților este implementarea de proiecte cu finanțare guvernamentală sau europeană. În acest sens, secretarul general al PSD, senatorul de Olt Paul Stănescu, anunță un program guvernamental consistent social-democrat.

Ca președinte de Consiliu Județean, viceprim ministru și ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, senatorul de Olt Paul Stănescu a considerat prioritară acordarea de sprijin primăriilor pentru implementarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor, prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi absorbția fondurilor europene. Iar efectele s-au văzut: mii de proiecte au fost finalizate în toată ţara prin PNDL şi 876 milioane euro au ajuns în România, din fonduri europene.

,,Ca fost preşedinte de consiliu judeţean am cunoscut nevoia ca de aer a fondurilor nerambursabile pentru a dezvolta comunităţile pe care le reprezinți. Ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ştiind că acest minister este gura de oxigen pentru investiţii masive în comunităţile locale, m-a preocupat transpunerea in realitatea a Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Primarii se săturaseră de proiecte doar pe hârtie, ei aveau nevoie de finanţare justă pentru extinderea reţelelor de apă şi canal, pentru drumuri, pentru dispensare, pentru şcoli şi grădiniţe.,, explică social-democratul.
Senatorul de Olt anunță un program de guvernare social-democrat care să țină cont de nevoia de finanțare a proiectelor privind dezvoltarea localităților, ținta fiind un total de 35 miliarde euro până în 2024 pentru dezvoltarea regională.

,,1. Întâi fondurile europene, apoi cele de la buget pentru investițiile în dezvoltarea locală – România are la dispoziție pentru dezvoltare locală 33 de miliarde euro până în 2024. Nu trebuie să irosim resursele naționale pentru investiții care pot fi susținute cu surse europene. Banii de la buget vor finanța doar proiecte care nu pot fi finanțate din bani europeni;
2️. Simplificarea procedurilor transparentizarea investițiilor publice;
3️. PNDL, CNI, ANL și Cadastru devin programe suport pentru completarea proiectelor pe fonduri europene;
4️. Sprijin pentru Grupurile de Acțiune Locală din Mediul Rural – Leader;
5️. Elaborarea a 8 programe operaționale regionale, gestionate în fiecare regiune de dezvoltare;
6️. Creșterea capacității ADR de a gestiona eficient aceste programe, ca Autorități de Management;
7️. Creșterea capacității consiliilor județene și a primăriilor de a absorbi fonduri europene – implementarea soluțiilor prin care și UAT să beneficieze de asistență tehnică pentru pregătirea proiectelor;
8️. Rol consolidat al consiliilor județene în comitetele de monitorizare POR din fiecare regiune.”, dezvăluie Paul Stănescu.