Școli din Olt, AMENDATE de pompieri. Ce nereguli au găsit inspectorii ISU

203

14 unități de învățământ din județ au fost sancționate de către pompieri, după ce aceștia au depistat că nu respectă normele de prevenire a incendiilor, iar elevii și cadrele didactice s-ar putea afla în pericol. Cea mai mare amendă este de 500 de lei, aplicată pentru exploatarea instalației electrice cu deficiențe.

Noul an școlar bate la ușă, iar unitățile de învățământ trebuie să realizeze o serie de măsuri astfel încât elevii și cadrele didactice să fie în siguranță. Pe lângă normele covid, nici cele de prevenire a incendiilor nu trebuie ignorate. Zilele acestea, cadrele Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Matei Basarab” al județului Olt au desfășurat controale de prevenire la principalele unități de învățământ din municipiile Slatina și Caracal și orașele Balș, Scornicești, Potcoava și Corabia.
,,Controalele au vizat: verificarea respectării prevederilor actelor normative și a reglementarilor privind apărarea împotriva incendiilor la exploatarea construcțiilor destinate procesului de învățământ; verificarea organizării activității privind identificarea și evaluarea riscurilor pe timpul exploatării acestor construcții; verificarea aplicării concepției de apărare împotriva incendiilor în scopul menținerii riscurilor in limite acceptabile; coordonarea și controlul realizării pregătirii și instruirii specifice a personalului didactic și auxiliar, a modului de asimilare de către aceștia a regulilor și măsurilor specifice, precum și a comportamentului în cazul producerii unor situații de urgență; informarea și educarea preventivă a peronalului didactic și auxiliar,, declară Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Inspectorii de prevenire au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, principalele nereguli constatate fiind: exploatarea instalațiilor electrice cu deficiențe; neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împortiva incendiilor cu care sunt echipate construcțiile; nefuncționarea iluminatului de siguranță de evacuare; utilizarea de finisaje combustibile pe căile de evacuare.