Stănescu: 2020 este un an cu producții la jumătate. De plata despăgubirilor la secetă depinde viitorul an agricol

101

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, deputatul de Olt Alexandru Stănescu, atrage atenția că dacă fermierii nu vor primi despăgubirile promise pentru secetă, vor exista mulți agricultori care nu vor reuși să înceapă noul an agricol.

“2020 este un an dificil cu producții reduse la jumătate, în cele mai bune cazuri, din cauza secetei. Dacă la grâu recolta este estimată la circa 5,6 milioane de tone, față de circa 10 mil. tone, în 2019, din păcate, și la alte culturi de bază cum ar fi porumbul sau floarea soarelui este aceeași situație. Iar sectoarele cele mai afectate vor fi procesarea si zootehnia”, spune deputatul Alexandru Stănescu.

Potrivit președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, dacă Ministerul Agriculturii nu va reulit să plătească despăgubiirle pentru secetă, va fi foarte greu pentru fermeiir să înceapă noul an agriucol.

Ministerul Agriculturii a anunțat că va plăti din această lună 80% din despăgubirile pentru secetă, restul urmând să fie achitat după rectificarea de buget din octombrie. Fiecare fermier trebuie să depună cerere de plată la APIA pentru a-și putea primi banii.