Senatorul Siminica Mirea și-a pus semnătura pe legea gestionării deșeurilor nepericuloase compostabile

71
Siminica Mirea

De la începutul anului viitor, deșeurile trebuie colectate separat, primăriile trebuind să ia măsuri pentru extinderea colectării separate din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Printre inițiatorii legii ce se află acum la promulgare se numără și senatorul de Olt Siminica Mirea.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 28 iulie proiectul de lege privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile, după ce Senatul îl adoptase în decembrie anul trecut. Pe 3 august, acesta a fost trimis la promulgare. Printre inișiatorii noii legi se numără senatorul de olt Siminica Mirea, dar și deputații olteni Marius Iancu și Alexandru Stănescu.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar. Tratarea biologică prin compostare/digestie anaerobă a deşeurilor biodegradabile este condiţionată de tipul deşeurilor şi modul de colectare a acestora. Astfel, sunt admise la compostare materialele şi/sau deşeurile care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii: au fost colectate separat, au certificat de conformitate pentru materiile prime care intră în procesul de compostare şi digestie anaerobă. (…) Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor„, se arată în iniţiativa legislativă.