Legea vânzării terenurilor agricole, inițiate de deputatul Stănescu, a fost promulgată de președinte

291
Alexandru Stănescu

Legea vânzării terenurilor agricole 2020 a fost promulgată de președintele Iohannis. Principala prevedere din acest proiect este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Printre cei trei inițiatori ai legii se numără și deputatul de Olt Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților.

Legea vânzării terenurilor agricole 2020, adoptată în Parlament, a fost sesizată la Curtea Constituțională, care a decis că prevederile actului normativ sunt constituționale. Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

Principala prevedere din noua lege este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Legea schimbă categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare. Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.

Pe de altă parte, terenurile agricole pot fi vândute mai repede de opt ani, cu condiția să se plătească 80% din impozitul sumei care reprezintă diferenţa între preţul de cumpărare şi preţul de vânzare. În legea de la Senat nu se putea vinde terenul mai repede de 15 ani