Se lucrează de zor la restaurarea Casei Fântâneanu, una dintre clădirile monumente istorice ale Slatinei, considerată pe vremuri cea mai frumoasă din oraș. Pe măsură ce se lucrează, arhitectul Severică Mitrache, autorul proiectului de restaurare, descoperă frumusețea și eleganța clădirii ce a fost și sediu al Prefecturii județului Olt.
Au trecut circa 200 de ani de când boierul Lânaru punea lângă Grădina Publică din Slatina (actualul Parc Eugen Ionescu), temelia casei sale, vândută în 1846 unor mari filantropi olteni- familia Fântâneanu. Între zidurile casei s-a scris istorie, conacul urban fiind reşedinţa lui Constantin Fântâneanu, senator al României la începutul secolului XX, sediul prefecturii judeţului, pragul său fiind călcat în 1872 chiar de regele Carol I, azil de bătrâni, comandament sovietic în al doilea război mondial, sediul unor instituţii judeţene, pentru ca în prezent să ajungă abandonată şi într-un stadiu avansat de degradare. Donaţia făcută slătinenilor de familia Fântâneanu se află astăzi în proprietatea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, iar după ani buni în care a fost lăsată în paragină şi vandalizată, Consiliul Judeţean Olt, printr-un parteneriat cu Episcopia, îi redă strălucirea de altădată, printr0un prooiect cu fonduri europene prin care se va restaura, consolidare şi moderniza clădirea ce va deveni Centru eprahial social-cultural, cu cabinete de asistenţă medicală, unde vor fi oferite servicii de stomatologie, fizioterapie, consiliere psihologică, expoziţie de obiecte bisericeşti vechi şi gazdă pentru diverse activităţi social- cultural.
Echipa coordonată de către arhitectul Mitrache lucrează de zor, iar descoperirile sunt neașteptate.
,,Restaurarea picturii – marea provocare a programului de restaurare a casei Fântâneanu. Cu adevărat casa boierilor Fântâneanu era considerată cea mai frumoasă din oraș. L-a găzduit și pe regele Carol I cu prilejul vizitei din anul 1872. Decorațiile în stuc și pictura murală, diferite de la o încăpere la alta, ii ofereau o notă de eleganță și rafinament. Ni se dezvăluie încetul cu încetul! Recent, tânăra și calificata echipă de pictori restauratori, coordonată de Cristina Petre, a descoperit că cele două panouri, aflate de o parte și de alta a holului de intrare, au fost pictate. O minunăție! Felicitând pe cei implicați în acest proiect de anvergură, să ne bucurăm de pe acum de ce va să fie!,, dezvăluie Aurelia Grosu, doctor în istorie.
Casa Fântâneanu este construită în stil eclectic, cu elemente clasiciste, cu un program de „conac” adaptat la mediul urban. La faţadă prezintă bosaje, iar la ferestre ancadramente. Se pot observa frontoane cu elemente florale, coloane din stucaturi cu caneluri şi capiteluri corintice, friza cu denticule şi ghirlande. Deosebit de valoroasă era feroneria balconului, din fier forjat, cu influenţe „art nouveaux”, care nu mai există din anul 2007.