Focarul de la Ambulanța Olt: Ce nereguli a găsit comisia mixtă a Prefecturii

427

Comisia mixtă coordonată de către Prefectura Olt care a făcut verificări la Ambulanța Olt, după ce 20 de salariați au fost confirmați cu coronavirus, la care s-au adăugat 6 contacți ai acestora, a desoperit mai multer nereguli privind aplicarea procedurilor privind prevenirea infectării personalului cu Covid-19.

,,În ceea ce privește verificările efectuate de către Comisia mixtă de control în perioada 26-28 mai 2020 la Serviciul Județean de Ambulanță Olt, vă comunicăm următoarele concluzii preliminare:

  • nu se face dovada efectuării triajului zilnic privind starea de sănătate în rândul personalului la locul de muncă;
  • triajul epidemiologic al personalului se efectuează și prin termometrizare din data de 18.05.2020 când, declarativ, unitatea a achiziționat 6 termometre noncontact;
  • din analiza condițiilor locului de muncă au fost identificate locuri posibile de infectare: vestiar, spații de repaus, locul comun de servit masa;
  • nu a fost respectată distanțarea fizică în spațiile de odihnă;
  • spațiile de odihnă sunt supraaglomerate cu paturi raportat la suprafață și cubaj;
  • nu este desemnat un medic din personalul propriu responsabil pentru activitățile specifice de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale;
  • în jurnalele de bord nu sunt consemnate întotdeauna substanțele dezinfectate și concentrațiile acestora;
  • ulterior datei de 18.05.2020 s-au creat circuite pentru intrarea personalului din ture;
  • din punct de vedere al securității și sănătății în muncă s-a constatat că fișele de instruire nu sunt semnate de către salariați;

Față de deficiențele constate au fost dispuse măsuri.

Un raport complet al comisiei va fi pus la dispoziția opiniei publice în data de 02.06.2020,, a transmis prefectul de Olt, Florin Homorean.

Focarul de coronavirus de la Ambulanța Olt a intrat în etapa juridică. După ce Parchetul Slatina a anunțat că a început urmărirea penală împotriva asistentei de la care a izbucnit focarul, azi avocatul Adrian Cuculis a anunțat că va acționa în instanță SJA Olt, în numele celor 20 de angajați infectați cu COVID 19 și va solicita în numele lor daune de un milion de euro.

,,Cei 20 de lucratori din cadrul Ambulantei Olt, dau in judecata Serviciul de Ambulanta atat pentru contaminarea cu Covid 19, posibil “accident de munca”, dar si pentru expunerea lor in mod neprotejat la conditii de munca improprii,iar ulterior, carantinarea lor facuta cu alte persoane care erau deja confirmate Covid 19 pozitiv, desi testele lor nu venisera. Daunele cerute se ridica la 1.000.000 € , pentru toti.” a anunțat avocatul Adrian Cuculis.

Conform datelor transmise de către Direcţia de Sănătate Publică Olt, până astăzi, 29 mai a.c., în judeţul Olt, au fost confirmate 80 de cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19.  Dintre persoanele confirmate pozitiv, 47 persoane au fost declarate vindecate şi au fost externate din unităţile spitaliceşti. Totodată, până acum, 31 persoane diagnosticate pozitiv cu infecţia cu Covid-19 se află internate în spital. Au fost înregistrate 2 decese ale unor persoane confirmate cu virusul SARS-COV-2.

În judeţul Olt, în carantină instituţionalizată sunt 10 de persoane. Alte 2719 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la acest moment, pentru judeţul nostru, au fost prelucrate 2662 de teste Covid-19.