Începe procesul celor patru polițiști de la Rutiera Olt prinși luând MITĂ. S-a pus poprire pe salarii și pensie

538

Tribunalul Olt a înregistrat dosarul prin care au fost trimiși în judecată cei patru  agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt – Serviciul Rutier pentru luare de mită, urmând a stabili primul termen de judecată. Oamenii legii se află sub control judiciar, pe 24 aprilie fiind dispusă poprire pe venitul salarial a 3 dintre inculpați și pensia de serviciu a celui de-al patrulea care s-a retras din activitate pe parcursul cercetării penale.

,,Ca urmare a activităților de procedură penală desfășurate de ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, la delegarea și sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, la data de 06 mai 2020, procurorul de caz a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, a 4 agenți de poliție, toți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), fals intelectual și uz de fals – pentru unul dintre polițiști și câte o infracțiune de luare de mită pentru ceilalți 3 agenți de polițieʺ, a anunțat DGA Olt.

DGA i-a prins în flagrant pe 10 martie pe polițiștii Mircea Coman, Octavian Enculeasa, Mircea Pană şi Adrian Găneşanu luând mită în zona Saru, pe Drumul Naţional 65 – European 574. Aceștia pândeau cu radarul neinscripționat cu însemnele MAI.

Practica ilegală a celor patru polițiști era cunoscută de către superiori, care îi filau din martie anul trecut.

Potrivit anchetatorilor, ,,la data de 19 martie 2019, la D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Olt a fost înregistrată sesizare din oficiu cu privire la faptul că doi dintre cei 4 agenți de poliție pretind și primesc sume de bani de la conducătorii auto depistați în trafic pe raza județului Olt, cu abateri de la normele rutiere, în scopul nesancționării acestora. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. În baza ordonanțelor de delegare lucrătorii de poliție judiciară din cadrul SJA Olt împreună cu cei din cadrul Direcției Anchete, au desfășurat o serie de activități de procedură penală care au condus la organizarea și prinderea în flagrant, la data de 10 martie 2020, a celor patru inculpați, în timp ce primeau 400 lei cu titlul de mită de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat.

Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2770 lei, 1090 euro și 90 de lire sterline, sume ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Din cercetări a mai rezultat faptul că, în noiembrie 2019, unul dintre agenții de poliție a mai primit și suma de 300 lei, oferită cu titlu de mită, de la un alt conducător auto, căruia i-a consemnat în procesul verbal de constatare a contravenției o situație nereală, care să-i permită sancționarea mai blândă, document înaintat pentru a fi implementat în baza de date şi a trimiterii în debit a sancţiunii contravenţionale.

Prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt din data de 11 martie 2020, s-a dispus retinerea celor 4 inculpați pe o perioada de 24 ore, iar Tribunalul Olt a dispus arestarea preventivă a inculpaților pe o perioada de 30 de zile. O săptămână mai târziu, la data de 17 martie 2020, Curtea de Apel Craiova a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

La data de 24 aprilie 2020, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani menționate anterior și poprire pe sumele de bani din venitul salarial a 3 dintre inculpați, precum şi pe venitul realizat din pensia de serviciu a unuia dintre inculpați care s-a retras din activitate pe parcursul cercetării penale, în vederea confiscării speciale și a garantării executării cheltuielilor judiciare, măsură dusă la îndeplinire de către efectivele S.J.A. Oltʺ.