O gâscă de origine arctică prinsă în zona Corabia, în patrimoniul cultural-național, categoria Tezaur

671

Gâsca cu gât roșu capturată în aria Corabia nu este o gâscă oarecare. Are o vechime de 67 de ani și a fost declarată TEZAUR. Ea poate fi admirată la Muzeul Olteniei, alături de alte „surate” din specii din arealul Olteniei.

A fost capturată în aria localității Corabia (județul Olt), în decembrie 1953, iar de atunci atrage privirile iubitorilor de minuni ale naturii la Muzeul Olteniei din Craiova. Este vorba de o gâscă cu gât roșu, dată exemplu de către muzeu, dintre numeroasele exponate, pentru a stârni curiozitatea și a atrage vizitatori.

„Ați făcut deja cunostință cu Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis)!?…dacă nu încă, vă invităm să vizitați Secția de Științele Naturii! În cadrul expoziției de bază – Tipuri de ecositeme din Oltenia. Flora și fauna – puteți să vizionați un frumos exemplar care are o vechime de 67 de ani. A fost capturat în aria localității Corabia (județul Olt), în decembrie 1953. Având o vechime semnificativă, dar și o deosebită valoare documentară și științifică, exemplarul nostru a fost înscris în patrimoniul cultural-național, în categoria Tezaur.„, este invitația lansată de către Muzeograf Dr. Mirela Sabina Ridiche. Celor cărora le-a fost stârnită curiozitatea, muzeograful le prezintă și câteva date despre pasărea- tezaur.

foto: facebook Muzeul Olteniei

Gâsca cu gât roșu este o specie acvatică migratoare (oaspete de iarnă în sud-estul Europei, respectiv în țara noastră), de origine arctică, ea cuibărind în zona de tundră din Siberia. Este clasificată ca vulnerabilă pe plan global, din cauza declinului înregistrat de populația globală, iar în România este înscrisă în Cartea Roșie a Vertebratelor cu statut de specie periclitată. Vânătoarea ei este strict interzisă în toată aria sa de răspândire. În perioada de iernare (din noiembrie până în februarie-martie) poate fi observată în Dobrogea și, mai rar, în interiorul țării sau pe cursul Dunării. Se hrănește de obicei pe terenuri agricole cultivate (preferă culturile de cereale: grâu, orz etc. sau rapiță), situate în apropierea zonelor umede (lacuri, bălți întinse), pe care înnoptează.