Maestrul Jean Lupu, cetățean de onoare al Oltului, a primit Crucea Patriarhală pentru clerici

269

Un cetățean de onoare al județului Olt și al Slatinei, născut în comuna Brâncoveni, a primit ieri Crucea Patriarhală pentru clerici pentru toată activitatea desfășurată în cei aproape 80 de ani de viață și 60 de ani de activitate. Dinstincția i-a fost acordată de PF Patriarh Daniel ieri Arhidiaconului Jean Lupu.

Dirijor, diacon şi profesor, autorul unor cântece, dar şi al unor manuale destinate copiilor, olteanul Jean Lupu a devenit în ultimele două decenii un adevărat „simbol” al ansamblului pe care îl conduce-Corul de Copii și Tineret „Symbol”.

Ieri, în sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei la finalul ședinței Permanenței Consiliului Național Bisericesc, Patriarhul Daniel i-a conferit Crucea Patriarhală pentru clerici pentru toată activitatea desfășurată în cei aproape 80 de ani de viață și 60 de ani de activitate.   „Arhidiaconul Jean Lupu este un muzician talentat și un misionar consacrat prin muzică. Prin această mărturisire a credinței în formă artistică, muzicală, dânsul transmite luminile Ortodoxiei, dar și luminile spiritualității și culturii românești” a declarat patriarhul, evidențiind că sub bagheta olteanului nostru Corul Symbol a devenit corul Patriarhiei Române din punct de vedere spiritual.

Jean Lupu s-a născut la 7 martie 1940 în comuna Brâncoveni. Anul acesta va aniversa cei 80 de ani de viață la Atheneul Român.

De-a lungul celor 60 de ani de activitate, a înregistrat numeroase rezultate în domeniile didactic și artistic.

A fost un excelent profesor de muzică, mai întâi la școlile din Slatina și apoi la Liceul Pedagogic din București (actualul Colegiu Național „Elena Cuza”) și, în paralel, ca inspector școlar de specialitate timp de 17 ani la Inspectoratul Școlar al Municipiului București până la pensionarea sa din anul 2000. A susţinut comunicări științifice la simpozioane, a scris sute de articole în presa de specialitate şi în cotidiene, a publicat patru culegeri de cântece, care însumează 725 de piese pentru copii, tineri și adulți și, mai ales, a publicat, prin concurs, cinci manuale școlare pentru clasele a IV-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a și a X-a. Cartea sa „Educarea auzului muzical dificil” este o carte de referință în toate marile biblioteci. Tot aici este de menționat „Dicționarul Universal de Muzică”, la care este coautor și coordonator. A primit două distincții de „Profesor Evidențiat” -în anul 1975 la Slatina și în anul 1981 la București și „Diploma de Excelență” acordată de către Ministerul Educației Naționale după pensionarea sa, în anul 2006.

În domeniul artistic, a dirijat corurile „Ciprian Porumbescu” și „Lirica” din Slatina, corul Liceului Pedagogic din București și, în paralel, corul „Cantata” al Sectorului VI Bucureşti, iar din anul 1990 a înființat și dirijat corul „Symbol”, pe care l-a afiliat spiritual Patriarhiei Române, fiind, din anul 1998, hirotonit diacon, în baza studiilor teologice, făcute înaintea studiilor laice.  Cu formațiile corale, timp de 60 de ani a susținut mii de concerte, a organizat turnee și a participat la concursuri și festivaluri naționale și internaționale. A înregistrat sute de piese în Cardex la Radio România, are șapte discuri de vinilin, 10 casete audio, 13 CD-uri, trei duble CD-uri, precum și caseta video „Vocile îngerilor”, realizată de către Ministerul Culturii prin Editura Video în 1993.

Este din 2007 membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.  A publicat 45 de cântece pentru copii, regrupate în cartea „Gâze și flori” și care acum se regăsesc înregistrate și animate pe Youtube de către  Televiziunea Mora tv și publicate pe postul Tra,la,la.

Muzicianul Jean Lupu a fost declarat „Cetățean de onoare” al municipiului Slatina în anul 1993, al comunei sale natale Brâncoveni în anul 1998 și al județului Olt în anul 2010. În anul 2006, Consiliul Sectorului VI al Capitalei l-a declarat „Omul Anului” pentru impresionanta sa activitate. Pentru aceleași considerente, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist i-a acordat Crucea Patriarhală pentru mireni în anul 1995, Crucea Patriarhală pentru clerici și rangul de Arhidiacon în anul 2000, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ordinul „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” în anul 2010 și Ordinul „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” în anul 2015, iar în anul 2011, Episcopia Caransebeșului i-a conferit Ordinul „Episcop Elie Miron Cristea”.