DOLIU în folclorul românesc. S-a stins maestrul Marin Constantin, fost dirijor al Ansamblului Doina Oltului

3771

Maestrul Marin Constantin, unul din marii artiști profesioniști ai țării, virtuos al viorii și baghetei, o adevărată enciclopedie folclorică, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Folclorul românesc este în DOLIU.

foto: Adevărul Slatina

A condus din 1977 Secţiei muzicală a Ansamblului Folcloric Profesionist al județului Olt- Doina Oltului, și-a câștigat respectul colegilor și marilor profesioniști în domeniu devenind un apreciat dirijor şi violonist, dar și un compozitor căutat, piesele sale fiind interpretate de orchestre şi solişti populari din ţară. A fost pentru o perioadă de timp dascăl în cadrul Şcolii de Arte şi Meserii Slatina, unde a predat vioara şi teoria muzicii. Sub bagheta sa a cântat chiar Orchestra Naţională Radio. Cu Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Oltului a câştigat premii la festivalurile internaţionale de folclor: „Cerbul de Aur” (2004 şi 2005), „Arcanul” Rădăuţi (2004), „Dunarea, fluviu al Europei” Tulcea (2003 şi 2005), Bavaria 2008, Serbia 2009, Munchen 2009, premiul special la Bruxelles în 1999, placheta oraşului Viena în 1998. Nu s-a rezumat să cânte la vioară sau să dirijeze o orchestră, având o înclinaţie naturală şi spre compoziţie. După retragerea la pensie, a îndrumat numeroși tineri pe calea muzicii populare, punându-se în slujba folclorului autentic.

Alături de tânăra solistă Vasia Oprea

A scris piese – versurile şi muzica pentru colegii de la ansamblu, dar şi altor solişti din ţară: Mariana Baciu, Constantin Măgureanu, Maria Ghinea, Dan Voinicu, Ioana State, Georgeta Delureanu, Sofia Baciu, Sorina Dinu, Cătălin Bărbulescu şi alţii. A semnat compoziţii pentru alte orchestre din ţară, precum şi pentru Orchestra Naţională Lăutarii din Chişinău. „Peste ani, am credinţa că folclorul se va păstra. Cred că va căpăta alte valenţe, în funcţie de cei care îl vor sluji. Responsabilitatea va apăsa pe umerii tinerei generaţii, care trebuie educată în spiritul artei populare”, declara maestrul.

După o îndelungată suferință, s-a ridicat la ceruri.

”Cu profundă durere, colectivul Ansamblului Folcloric “Doina Oltului” anunță trecerea în neființă a dirijorului Marin Constantin. Trupul neînsuflețit al maestrului este depus la Capela Catedralei Episcopale “Înălțarea Domnului” (zona Casa Tineretului), iar slujba se va oficia în ziua de miercuri 22 Ianuarie a.c.”, a transmis Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, în subordinea căruia funcționează Doina Oltului.

Drum LIN, maestre! Dumnezeu să vă odihnească!