Guvernul își asumă răspunderea pe alegerea primarilor în 2 tururi

60

Premierul Ludovic Orban a anunțat azi, la începutul ședinței de Guvern, că a decis să angajeze răspunderea Guvernului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

PNL nu a mers pe varianta ordonanței de urgență privind modificarea legislației electorale prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi, considerată prea riscantă și cu șanse să fie atacată de Opoziție. Guvernul a decis angajarea răspunderii în Parlament.

„Dupa cum bine stiti, PNL sustine alegerea primarilor cu jumatate plus unu din cetatenii care-si exprima votul in alegerile locale. In urma mai bine de  doi ani am initiat un proiect de lege pentru a transpune vointa oamenilor de imbunatatire a modului de alegere a primarilor, prin oferirea unei legitimitati. Proiectul a fost parcat neregulamentar la o defuncta comisie de cod electoral. Ca atare, stimati colegi, evident in discutiile avute cu dl ministru si alti colegi am luat decizia sa ne angajam raspundere”, a zis Orban.

Dacă PSD va depune moțiune de cenzură în trei zile de la angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, acesta ar fi primul pas spre anticipate. Și UDMR a spus că va vota o moțiune de cenzură dacă se schimbă legislația electorală cu câteva luni înaintea alegerilor. PNL mizează pe urmatorii pași pentru anticipate:

  1. Va trece moțiunea de cenzură
  2. Guvernul Orban va fi demis și rămâne interimar, cu puteri reduse, până la instalarea viitorului Executiv
  3. Pică în Parlament două propuneri de premier
  4. Președintele Klaus Iohannis dizolvă Parlamentul
  5. Se organizează alegeri parlamentare anticipate