Doina Oltului- 50 de ani de existență, aniversați cu un spectacol de excepție

202

Singurul ansamblu folcloric profesionist al județului se pregătește de aniversare. Doina Oltului va serba cele cinci decenii de existență printr-un spectacol de excepție, organizat joi, 12 decembrie.

De 50 de ani, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” spune în pași de dans, pe acorduri instrumentale sau prin voci de excepție povestea oltenilor, transpusă prin doine, balade, hore ori sârbe. Reputația artiștilor noștri a ajuns peste tot peste hotare, zestrea autentică fiind apreciată și stârnind ropote de aplauze. Ansamblul s-a înființat în 1979 și a dobândit statutul de profesionist la 1 martie 1993, lansând de-a lungul anilor nume mari ale muzicii populare românești: Tiberiu Ceia, Elisabeta Turcu, fraţii Constantin şi Nicolae Dolănescu, fraţii Constantin şi Marius Măgureanu, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Nineta Popa, Mariana Anghel, Ghiorghiţa Nicolae, Luciana Văduva, Neta Soare, Vasilica Dinu, Victorița Cică, Gabriel Zăvoianu, Maria Ghinea, Ioana State şi mulţi alţii, colaborând cu Maria Ciobanu, Ionela Prodan, Ion Crețeanu, etc. Și nu trebuie ignorată nici pregătirea și sprijinul acordat generațiilor de tineri artiști.

La ceas aniversar, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, în subordinea căruia funcționează marele ansamblu oltean, organizează un spectacol de excepție, un maraton artistic în care se vor prezenta publicului toți actualii soliști profesioniști ai județului, dansatorii și orchestra. Coregrafia spectacolului este semnată Ionel Garoafă, iar orchestra va cânta sub bagheta maestrului dirijor Cristian Dumitru.

Spectacolul “Din Grădina Oltului” deschide și stagiunea 2020 a ansamblului, la aniversare fiind organizată și o gală a premiilor.

“Sub egida Consiliului Județean Olt, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt organizează un eveniment cultural de excepție cu dublă semnificație: Gala Premiilor Anuale și Concertul muzical coregrafic extraordinar “Din Grădina Oltului” cu prilejul aniversării a 50 de ani de activitate a Ansamblului Profesionist “Doina Oltului” și deschiderii stagiunii de spectacole 2020. În cadrul evenimentului jubiliar, vor fi acordate plachete și diplome aniversare instituțiilor, persoanelor și personalităților care au colaborat și sprijinit în anul 2019 evenimentele organizate de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt. De asemenea, va fi lansat volumul monografic “Doina Oltului” – 50 de ani, prezentat de autorul cărții, prof.dr. Ghe.Stan și referentul artistic al CJCA Olt Romulus Prioteasa”, a transmis CJCA Olt.

Momentul artistic de excepție va fi organizat joi, 12 decembrie, începând cu ora 16.00, la Casa de Cultură a Tineretului Slatina, în prezența a numeroase personalități ale culturii și artei oltene, dar și a autorităților județene și municipale. Invitat special al galei este Ansdamblul Folcloric Burnașul Teleorman.