Sondaj CURS / Iohannis și Dăncilă, în Turul II

117

Un sondaj CURS de tip omnibus arată că președintele Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă vor ajunge în Turul II. Aceiași măsurătoare sociologică mai arată că Dan Barna, candidatul USR-PLUS, înregistrează cea mai mare scădere în preferințele românilor, ca urmare a scandalului provocat de ancheta Rise Project.

Conform sondajului CURS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Klaus Iohannis ar obține 37%, iar Viorica Dăncilă ar intra în turul II cu 20%. Pe locul 3 îl regăsim pe Dan Barna, candidatul USR-PLUS, care ar obține 13%.Pe turnantă vine candidatul susținut de ALDE și Pro România, Mircea Diaconu, care ar obține 11%. De asemenea, candidatul PMP, Theodor Paleologu, ar obține 6%.

Pentru locul șase se bat trei candidați, care ar obține fiecare câte 4%: Alexandru Cumpănașu, Kelemen Hunor și Ramona Ioana Bruynssels.

Concomitent, sociologii au măsurat și potențialul partidelor de a forma majorități confortabile în cazul alegerilor anticipate.  Concluzia este că PNL și USR ar putea constitui o majoritate fragilă în urma redistribuirii voturilor de la partidele care nu trec pragul.
La întrebarea “Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica următoare, pentru care dintre următoarele partide/alianţe aţi vota?”, cei intervievaţi au răspuns astfel:PNL – 32%

PSD – 25%

Alianţa USR-PLUS – 17%

Pro România – 7%

ALDE – 6%

UDMR – 5%

PMP – 5%

Alt partid – 3%

PNL şi USR ar avea împreună 49%, faţă de 48% toate celelalte partide la un loc. După redistribuiri, PNL şi USR ar avea o majoritate fragilă, însă cu oportunităţi de cooptare în majoritatea parlamentară şi a altor formaţiuni. Astfel, varianta alegerile anticipate favorizează, la acest moment, tabăra anti-PSD.