Vâlcov rămâne fără titlul de doctor. „Eminența cenușie” a COPIAT 

196

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice (ASE) a dat verdictul de PLAGIAT în cazul lui Darius Vâlcov. Rectorul cere retragerea titlului de doctor.

Șapte ani a studiat Darius Vâlcov pentru a-și lua doctoratul, însă „Eminența cenușie” care a conceput strategii economice pentru Guvernul PSD al României nu a fost în stare să realizeze o lucrare originală, copiind un sfert din teza de doctorat. Cu trei ani înainte de a fi ales primar al Slatinei, Darius Vâlcov s-a înscris la doctorat (în 2001), pregătind teza „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”, pe care a susţinut-o în 2008 la Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Însă strategul guvernării PSD, cel care a structurat bugetul de stat pentru 2018 și 2019, dar și cel care a evaluat activitatea miniștrilor din cele trei Cabinete ale PSD,, a fost acuzat că nu a putut concepe o lucrare originală. „Exclus!”, a răspuns fostul edil al Slatinei pe facebook.

Pentru ca profesioniștii să-și spună cuvântul, sesizarea de plagiat a fost înregistrată la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). Potrivit Press One, presupusa cercetare din teza lui Vâlcov este un studiu de caz de 7 pagini, în care este prezentat un profil al fabricii de țevi TMK Artrom Slatina.

Verdictul a fost dat de către Comisia de Etică şi Deontologie Profesională de la Academia de Studii Economice: Vâlcov a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanţe fără să indice vreo sursă. ”49,72 pagini, reprezentând 23,45% din cele 212 pagini propriu-zise ale tezei de doctorat, respectiv 49,72% din cele 100 de pagini supuse analizei, sunt expresia unui caz de plagiat, aşa cum este acesta definit de prevederile Legii 206/2004 aplicabile la data susţinerii publice a tezei de doctorat”, se arată în raportul Comisiei de Etică a ASE.

Decizia de plagiat a fost luată în data de 26 iulie 2019 de către toţi cei 11 membri prezenţi, însă abia la finalul săptămânii trecute a fost făcută publică pe site-ul ASE, conform PressOne.

Deşi a fost invitat în faţa Comisiei de Etică pentru a-şi susţine poziţia faţă de acuzaţiile aduse şi pentru a se apăra, fostul consilier al premierului Dăncilă nu s-a prezentat.