De azi, apelarea ABUZIVĂ sau FALSĂ la 112 se sancționează cu amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei

260

Începând de astăzi, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu  amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei.

„ATENȚIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut poate face diferența între viață și moarte!”, atenția Poliția Română care anunță că de azi cei care apelează abuziv sau cu rea credință numărul unic de urgențe riscă să-și golească portofelul.

„Apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor. În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.”, explică Poliția Română, printr-un comunicat de presă.

Sancțiunile au fost stabilite prin OUG 62 din 27 august și intră în vigoare de astăzi.

Statistici 112, august, Olt:

  • 10.536- apeluri non-urgente
  • 9.738- apeluri urgente
  • 3.957- apeluri poliție
  • 5.862- ambulanță
  • 2.427- isu+ smurd
  • 1.045- jandarmi
  • 9- alte agenții

Numărul de urgență 112 este gratuit și poate fi apelat din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă.

Sancționarea mai dură a celor care întârzie salvarea vieții semenilor prin ocuparea liniei telefonice cu apeluri false sau punerea pe drumuri a echipajelor de intervenție a fost solicitată în primăvară, printr-un proiect legislativ, și de către doi parlamentari de Olt: senatorul Siminica Mirea și deputatul Florin Iordache.

Mai multe despre propunerea celor doi parlamentari de Olt, în știrile Realitatea Oltului:

Amenzi de până la 8.000 de lei sau între 100- 800 de ore în folosul comunității pentru apeluri abuzive sau alertare falsă la 112- susținere legislativă a doi parlamentari olteni