Dintre peste 700 de școli din țară, județul Olt a câștigat selecția națională Edu Networks cu 12 unități de învățământ care să formeze unul dintre cele 9 clustere naționale. Proiectul își propune să reducă abandonul școlar, să crească ratele de promovare, să scadă analfabetismul funcțional și să crească motivația profesorilor.
Sistemul educațional din România are nevoie urgentă de o modernizare a metodelor de predare, de adaptare și aliniere la nevoile actuale de pe piața muncii, de soluții sustenabile pentru a crește performanțele elevilor. Acesta este motivul pentru care Asociația pentru Valori în Educație a lansat alături de alte 8 organizații din educație Edu Networks, cel mai mare proiect național de transformare a educației. Este un proiect ce se va derula în următorii 4 ani, în câteva sute de şcoli din ţara noastră, iar printre parteneri se numără companiile Bitdefender şi Lidl România.
În urma selecției școlilor care vor face parte din clusterele primei serii Edu Networks, printre cele 114 școli participante în primul an de program cu peste 64.000 de elevi, grupate în 9 clustere națioanle, se numără și două grădinițe, 5 școli gimnaziale și 5 licee din Olt. Dintre acestea, Balșul are cele mai multe unități selectate-4, urmat de Slatina – 3, și câte o unitate de învățământ din Dobrun, Osica de Jos, Pîrșcoveni, Găneasa și Drgănești Olt.
„Liceul Teoretic Petre Pandrea, în urma selecției naționale, și-a asumat astăzi pentru o perioadă de 4 ani intrarea în cel mai complex și colaborativ program de transformare și îmbunătățire a calității educației alături de alte 113 școli din țară. Orașul Balș intră în acest proiect cu patru unități de învățământ fiind astfel după două municipii cel mai reprezentat oraș din țară. Din octombrie, cele 9 organizații, peste 68 de experți educaționali și peste 50 de mentori din mediul de business, experimentați în dezvoltarea abilităților de leadership, vor lucra cu profesorii, părinții, administrația și comunitatea locală.”, a anunțat conducerea Liceului Petre Pandrea Balș.
Cluster Olt:
- Balș – Liceul Teoretic Petre Pandrea
- Balș – G.P.N. Ion Creanga
- Balș – Liceul Tehnologic Nr. 1
- Balș – Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Balș
- Dobrun – Școala Gimnazială Dobrun
- Osica de Jos – Școala Gimnazială Osica De Jos
- Pîrșcoveni – Școala Gimnazială Pirscoveni
- Slatina – Liceul Tehnologic Alexe Marin
- Slatina – Școala Gimnazială Teslui
- Găneasa – Școala Gimnaziaĺă Găneasa
- Slatina – Liceul Tehnologic Metalurgic
- Draganești-Olt – Liceul Tehnologic Drăgănești-Olt
Una dintre marile probleme ale sistemului de învăţământ actual din România este că doar 35% dintre copiii care pornesc la drum în clasa I ajung să şi termine liceul. Potrivit statisticilor, 1 din 5 copii părăsește timpuriu școala, 2 din 5 copii sunt analfabeți funcțional, promovabilitatea este scăzută la testele naționale și examenul de bacalaureat. Pe termen lung, proiectul își propune să urce sistemul educațional din România în top 10 Europa până în 2035. În prezent, țara noastră se situează pe locul 31 din 34, potrivit unui studiu efectuat de The Economist.
Valoarea investițiilor de până acum este de 1,24 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectului pentru întreaga durată este de 6 milioane de euro.
În acest an, sunt vizați 65.000 de copii din 114 grădinițe, școli și licee din regiunile București-Ilfov, Bacău, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Olt și Valea Jiului, grupate în clustere. Fiecare instituție va beneficia de un plan de dezvoltare și de resurse personalizate, în funcție de propriile nevoi și probleme cu care se confruntă.