Primele defibrilatoare, în spații publice în Slatina

144

Aparatul care pornește inimi ajunge în două spații publice din Slatina, grație Clubului Rotary. Crucea Roșie Olt a instruit azi mai multe persoane care să le poată folosi în caz de urgență.

În luna mai a acestui an, un defibrilator a ajuns, în premieră în România, în dotarea polițiștilor slătineni. De atunci, un echipaj de poliție are în dotare un defibrilator, trusă medicală profesională, guler cervical pentru traume și o mască de ventilație manuală.

Însă slătinenii vor beneficia și de alte două defibrilatoare ce vor fi amplasate în spații cu aglomerări mari de persoane. Acestea au fost achiziționate în urma proiectului “FII EROU! SALVEAZA O VIAȚĂ!”, derulat de Clubul Rotary, fondurile necesare fiind strânse la cea de-a cincea ediție a Balului Rotary.

Aparatele vor fi amplasate in interiorul a doua magazine Mârjacu, din cartierele Zahana și Progresul, în zone apropiate de piețe și cu aglomerații zilnice de persoane, asigurând astfel o șansă la supraviețuire celor care necesită intervenție cardio-vasculară promptă, până când sosește ambulanța. “Astăzi, 25.09.2019, la sediul Filialei de Cruce Roșie Olt din Slatina a avut loc instruirea de persoane în utilizarea defibrilatoarelor, evaluarea victimelor și în efectuarea de manevre de resuscitare cardio-pulmonară. Slatina devine unul dintre orașele din România care dispune de defibrilatoare ce pot fi utilizate cu ușurință de către populație! Filiala de Cruce Roșie Olt susține implicarea populației în informarea asupra tehnicilor de prim ajutor prin desfășurarea de cursuri autorizate de prim ajutor, certificate european!”, a anunțat Crucea Roșie Olt.

Defibrilatorul crește șansele de supraviețuire ale unui om care a intrat în stop cardio-respirator cu 50- 80% dacă pacientul este resuscitat imediat. În România, 50.000 de oameni mor anual în urma unui stop cardio-respirator, iar cele mai multe cazuri se petrec în locuri publice.