Oltenii-și păstrează funcții bune în comisiile Senatului și Camerei Deputaților. Cine sunt marii câștigători în noua sesiune parlamentară

207

La începutul acestei luni, Senatul şi Camera Deputaţilor au început a doua sesiune ordinară a anului şi a șasea a legislaturii.  Majoritatea parlamentarilor olteni și-au păstrat funcțiile în comisii, alții au căpătat altele mai bune.

Parlamentarii de Olt sunt privilegiați în noua componență a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului. Sesiunea parlamentară septembrie- decembrie 2019 le aduce păstrarea funcțiilor, în timp ce senatorul Paul Stănescu a fost ales chestor al Senatului.

După bătălia electorală, a cărei câștigare le aduce indemnizații lunare și multe alte beneficii, un parlamentar care știe regulile jocului se zbate pentru o funcție într-una dintre comisiile parlamentare. Miza este una mare, pentru că membrii Birourilor Permanente ajung să câștige o indemnizație dublă sau triplă, însă funcțiile nu le aduc doar bani, ci și responsabilități, ierarhii decizionale care le sporesc puterea, aleșii implicându-se astfel mai mult în procesul legislativ.

Deputatul Florin Iordache este cel mai vechi parlamentar oltean
Deputatul Florin Iordache este cel mai vechi parlamentar oltean

Cel mai bine poziționat parlamentar oltean este Florin Iordache (PSD), care în mandatul trecut timp de aproape un an a îndeplinit funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din 2016 a fost reales în funcţia de vicepreşedinte, cea mai mare funcție în structurile legislative românești deținută de un ales oltean. Caracaleanul va conduce în continuare ședințele din plen ale Camerei Deputaților, păstrându-și funcția și în noua sesiune parlamentară.

Paul Stănescu

O poziție importantă va avea în a doua sesiunea parlamentară a anului senatorul de Olt Paul Stănescu. Acesta a fost ales chestor al Senatului.

Gigel Știrbu

Și liberalul Gigel Știrbu va conduce în continuare Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților, iar social- democratul Alexandru Stănescu își păstrează poziția de președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. Colegul său, deputatul Dan Ciocan, rămâne secretar al acestei comisii.

Alexandru Stănescu
Dan Ciocan
Dan Ciocan

La rândul său, ales la primul mandat, pesedistul Marius Iancu rămâne vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, iar senatorul PSD Renică Diaconescu vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate.

Marius Iancu
Renică Diaconescu

Și senatorul independent Siminica Mirea își păstrează poziția din prima sesiune: cea de membru al Comisiei pentru afaceri europene și al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală.

Siminica Mirea

Deputatul ALDE Mihai Niță rămâne membru în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială.

Deputatul Mihai Niță