400 de copii și 80 de profesori voluntari, la Atelierelor de Vară Șotron 2019 în Olt

61

Vara aceasta, Asociația OvidiuRo, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, a derulat Atelierele de Vară Șotron în grădinițele din medii defavorizate din județ. Sute de copii au beneficiat de două săptămâni de învățare prin joc, lectură și experimente, la grădiniță.

400 de copii din Olt au învățat prin joc, lectură și experimente la Atelierele de Vară Șotron, organizate vara aceasta. 80 de profesori – voluntari din județ au susținut activități integrate cu preșcolarii, în grădinițe defavorizate, în total Asociația OvidiuRo derulând 33 de ateliere Șotron, județul Olt fiind al treilea ca număr de ateliere.

Programul este un modul educațional implementat la nivel național, adresat copiilor de 3 – 6 ani din comunități defavorizate.

„Tema Atelierelor din acest an a fost Lumea vie – plante și animale, iar în fiecare zi copiii și profesorii au explorat prin activități integrate ceea ce ne înconjoară, de la firul ierbii până la stele. În ateliere s-au aplicat multe elemente din noul curriculum pentru educație timpurie, recent aprobat. Obiectivul Atelierelor a fost acela de a crea o comunitate de învățare, cu scopul de a dezvolta autonomia în învățare a copiilor, de a încuraja cooperarea, de a aprofunda cunoștințe și, de asemenea, pentru a le deschide poarta spre cunoaștere acelor copii care nu au alte experiențe de învățare pe timpul verii.”, explică Larisa Dumitru, manager comunicare.

Activitățile din cadrul Atelierelor au fost susținute cu materiale educaționale puse la dispoziție de OvidiuRo (de la numeroase cărți ilustrate de ficțiune sau non-ficțiune la hărți, lupe, magneți, kituri de germinare și de igienă sau cărți pentru copii, acasă), materiale ce au rămas în grădinițe și vor fi folosite de copii, în noul an școlar. De asemenea, profesorii au participat la cel puțin unul din trainingurile regionale, județene sau locale dedicate Atelierelor, susținute de trainerii și profesorii-formatori OvidiuRo în lunile iunie și iulie. Anul acesta, Atelierelor li s-a adaugat un modul de științe și experimente – Povești de Vară sub Lupă.

Fiecare Atelier s-a desfășurat pe parcursul a 12 zile, timp de minim 3 ore, zilnic, în perioada iulie – august 2019.

La nivel național, 6000 de copii au beneficiat de Atelierele Șotron vara aceasta, în cadrul a 480 de Ateliere organizate în 37 de județe.