Călușul Oltenesc, în ALAI pe străzile Craiovei

929

Peste 120 de călușari vor porni în alai duminică, în Craiova, pe strada Unirii spre Parcul Romanescu. Printre ei, și călușarii olteni, județul nostru fiind reprezentat de Ansamblul Folcloric Romanați, Caracal.

La 50 de zile după Paște, când se pogoară Duhul Sfânt, de Rusalii, este jucat călușul,  dans sacru aflat în patrimoniul UNESCO. Și cum ritualul Căluşului este întâlnit în mai multe sate din Oltenia, capitala regiunii va fi luată cu asalt de călușari duminică. În Piaţa Mihai Viteazul, la ora 9:30, se vor prinde în horă călușari din judeţele Dolj, Olt și Vâlcea, după care vor porni în alai pe strada Unirii spre Parcul Nicolae Romanescu, unde vor face dovada măiestriei dansului lor ritualic, în zona Debarcader.

Din rândul călușarilor prezenți nu vor lipsi cei din Olt, județul fiind reprezentat de Ansamblul Folcloric Romanați, Caracal.

Alaiul Căluşului Oltenesc – ediţia a XXI – a este organziat de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei Craiova.