Începe Campania de vaccinare antirabică a vulpilor, aeriană și cu momeală. Ce faceți dacă găsiți o momeală în apropierea casei

253

Începând de azi, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt demarează o nouă campanie de vaccinare antirabică a vulpilor, rabia transmițându-se la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat. Vaccinarea se face pe cale aeriană sau orală- cu momeală.

Începând de azi, DSVSA Olt va desfășura campania națională de primăvară privind vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor. Zborurile necesare pentru desfășurarea acțiunilor de vaccinare vor fi efectuate pentru judeţul Olt din aerodromul din Caransebeș,  distribuindu-se 25 momeli vaccinale/campanie/km2, la o distanţă între liniile de zbor de 500 m, evitandu-se teritoriul localităţilor, al luciului de apă, autostrăzilor.

Distribuţia manuală a momelilor vaccinale antirabice se va face începând cu data de 20 iunie, momelile vor fi distribuite Asociaţiei Judeţene a Vănătorilor si Pescarilor, Direcţiei Silvice şi Fondurilor de Vânătoare, urmând ca reprezentanţii fondurilor împreuna cu medicii veterinari zonali să le distribuie în vizuinile din jurul localităţilor, lacurilor, drumurilor publice şi în zonele greu accesibile unde nu s-a putut efectua distribuţia aeriana.

” Precizăm că rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL. Se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.  După minim 45 de zile de la efectuarea vaccinării cu momeli antirabice la vulpi începe acţiunea de vânătoare în scopul prelevării de probe pentru testarea eficienţei vaccinării,pentru aceasta vor fi împuşcate  4 vulpi /100 km2/an în zonele in care s-a efectuat vaccinarea antirabică. Campaniile de vânătoare, vor fi organizate de gestionarii fondurilor de vânătoare cu notificarea D.S.V.S.A. pentru planificarea transportului loturilor de vulpi. Campaniile de vânătoare se vor desfăşura fără câini de vânătoare. Personalul care manipulează vulpile împuşcate va purta obligatoriu mănuşi de protecţie, evitând alte manopere decât cele de recoltare a vulpilor după împuşcare. Populaţia ţintă este reprezentată de vulpile din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia. Realizarea eficientă a programului va diminua şansele răspândirii rabiei la populaţia de animale domestice şi sălbatice din speciile receptive, eliminând riscul transmiterii rabiei la om şi permiţând astfel ţării noastre să obţină statutul de ţară liberă de turbare. Pentru desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a acţiunii de vaccinare a vulpilor toate primăriile din judeţ au afişat pliante informative, iar medicii veterinari oficiali au efectuat controlul pentru a verifica realizarea acestei acţiuni de informare la 1% din localităţi, constatând că s-a realizat informarea.”, informează Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.

Vaccinarea orală a vulpilor se desfășoară annual în două campanii, de primăvară şi de toamnă, cu o distribuire predominant aeriană, cu avionul. Programul a fost demarat în anul 2012, la momentul actual desfășurându-se a 9-a campanie. Eficiența acestui program rezultă din numărul de focare de rabie, înregistrate după demararea acestuia, respectiv: 2012 – 4 focare, 2013 – 9 focare, 2014 – 4 focare, iar în anii 2015, 2016, 2017 și 2018 – 0 focare.

Veterinarii informează populația județului cum trebuie să procedeze dacă găsesc o momeală în apropierea casei:

  • Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.
  • Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.
  • Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.
  • Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice.
  • Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animale sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.
  • Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie, animalelor domestice.