Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina redevine PEDAGOGIC

4389

Liceul Titulescu Slatina își recapătă denumirea sub care este cunoscut, de liceu PEDAGOGIC, fiind singura unitate de învățământ din județ care școlarizează viitorii învățători și educatoare. Consiliul Profesoral al școlii a aprobat cu unanimitate de voturi propunerea prof. Nicolae Sulger.

Cu o tradiție de 100 de ani, ce vor fi împliniți în noiembrie anul acesta, din care 94 în care pregătește educatoare și învățători, Liceul Nicolae Titulescu Slatina își recapătă denumirea pe care a pierdut-o în anul 2000, când a devenit Vocațional. La actuala denumire de Liceu Teoretic a ajuns toamna trecută când 8 din cele 10 colegii din județul Olt și-au pierdut titulatura revenind la cea de liceu. Totul în urma unui ordin al ministrului Educației dat pe baza evaluărilor făcute cu privire la respectarea unor criterii ce țin, în primul rând, de vechimea unităților de învățământ, dar și de rata promovabilității înregistrate în ultimii ani.

Revenirea la denumirea de liceu pedagogic se face în urma propunerii profesorului Nicolae Sulger, ani buni director al unității. „Am propus colegilor din Consiliul Profesoral revenirea la titulatura sub care suntem cunoscuți, iar aceștia au aprobat cu unanimitate de voturi trecerea de la denumirea de Liceul Teoretic, sub care nu ne regăsim, la cea de Liceu Pedagogic. În aprilie, am făcut parte din echipa celor 12 profesori din țară care au lucrat la regulamentul liceelor pedagogice și am analizat mai bine reglementările. Așa am constatat că ordinul de ministru este interpretat greșit în cazul nostru, liceul având specializările Învățător- Educatoare. Nu mai putem avea denumirea de colegiu, dar pe cea de pedagogic da. Hotărârea Consiliului Profesoral va fi supusă Consiliului de Administrație al școlii care va emite o hotărâre în acest sens și o va propune consilierilor locali ai Slatinei, care pot decide schimbarea denumirii”, ne-a declarat prof. Sulger.

Liceul Titulescu este singura unitate de învățământ cu profile pedagogic și artistic, adresându-se liceenilor care doresc să urmeze specializările Învățător- Educatori și Arte plastice, decorative și design, dar și elevii claselor I- VIII care doresc să învețe la Școala de Muzică a liceului. Unitate cu învăţământ primar, gimnazial şi liceal, cu două corpuri de clădire, Titulescu are de 18 ani și clase primare de învăţământ step-by-step.

Un secol de învățământ

Liceul Titulescu are o tradiţie de aproape un secol. Pe 9 noiembrie 1919, în prezenţa notabilităţilor oraşului este inaugurată la Slatina, Şcoala Normală de Băieţi, cu internat în localul din strada Obrocari, nr. 76, o donaţie testamentară a boierului Ion Iliescu. În anuarul din 1925 al judeţului Olt, la pagina 95, este menţionat faptul că la Şcoala Normală „Preda Buzescu” au finalizat cursurile deja 72 de absolvenţi „cari au ocupat locuri în învăţământul primar rural, din judeţul nostru şi din judeţele învecinate”.

Sub numele de „Preda Buzescu” Şcoala Normală din Slatina funcţionează până în 1932, iar în perioadele 1948 –1956 , 1968 –1982, pregătirea educatoarelor şi a învăţătorilor a fost asigurată de Liceul Pedagogic Slatina. După 1989, profilul pedagogic funcţionează în cadrul Liceului Teoretic ”Nicolae Titulescu”. Începând cu anul şcolar 1995-1996, prin Ordinul Ministerului Învăţământului nr. 4413/7 iulie 1995, unitatea primeşte denumirea de „Şcoala Normală „Nicolae Titulescu””, în 1998 prin Ordinul 3291/16.02.1998 ia denumirea de ”Liceul Pedagogic Nicolae Titulescu”, iar în prin OMEN 4565/19.09.2000, ”Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”. În noiembrie 2018 i se schimbă denumirea în Liceul Teoretic N.Titulescu.