Comuna Brâncoveni păstrează tradiția: de Sân’ Toader se-ncură iarăși caii

155

Dintre localitățile Oltului care mai păstrează obiceiul străvechi al încuratul cailor de Sân’ Toader , comuna Brâncoveni este singura care nu ratează în niciun an organizarea acestui eveniment ce atrage crescătorii și iubitorii de cai la concursul hipic celebru în zonă. Nici în acest an nu va face excepție.

Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, a anunțat deja organizarea și în acest an a celebrului concurs hipic. ” Pe data de 16 martie 2019, toţi oltenii vin la Brâncoveni! Primăria, Consiliul Local Brâncoveni şi Centrul Cultural Brâncoveni păstrează tradiţia sărbătorii „Încuratul cailor de Sân` Toader” de 9 ani. Şi în acest an vom sărbători împreună la cea de-a IX-a ediţie a tradiţionalului eveniment desfăşurat pe stadionul din satul Mărgheni.”, a anunțat edilul, indicând și locațiile unde pot fi găsite de către cei interesați detalii despre înscrieri, program şi invitaţi, în curând: site-ul comunei și pagina de socializare.

Deși multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în prima săptămână a Postului Mare Caii lui Sân’ Toader, obiceiul străvechi s emai păstrează la Brâncoveni și Osica de Jos. La eveniment, caii din zonă își vor etala frumusețea și puterea.

Prima săptămână din Postul Mare este numită în popor Săptămâna Caii lui Sân’ Toader. Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor „rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara”. De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui SânToader care în săptămâna numită Caii lui SânToader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.