Pedeapsa unui italian stabilit la Caracal, pentru fraudă cu fonduri europene: muncă în folosul comunității la Primăria Caracal sau Liceul Teoretic

1304

Un cetățean italian stabilit la Caracal, administratorul unei societăți de tricotaje, acuzat de DNA că a folosit fraudulos fonduri europene, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, recunoscându-și vina, urmând a presta muncă în folosul comunității.

Direcția Națională Anticorupția a dat astăzi publicității sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2018, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. Printre acestea, și cauza italianului Del Carlo Piero, în cazul căruia anchetatorii au stabilit un prejudiciu de 2,42 milioane lei, după ce a schimbat destinația a 20 de mașini de tricotat achiziționate printr-un proiect cu fonduri europene.

ʺProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului DEL CARLO PIERO, asociat unic și administrator la S.C. ITR S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației unui folos legal obținut, dacă fapta are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
În perioada 2012 – 2017, în calitate asociat unic și administrator la S.C. ITR S.R.L., societate care a beneficiat de fonduri europene în sumă de 2.429.699 lei în cadrul programului ”ITR 2011 – Sistem de productie competitiv”, inculpatul Del Carlo Piero a înlocuit fraudulos, în anul 2016, un număr de 20 de mașini de tricotat achiziționate prin fonduri europene, respectiv le-a vândut și a păstrat plăcuțele de identificare pe care le-a montat pe mașinile nou achiziționate, cauzând un prejudiciu de 2.429.699,97 lei.ʺ, arată DNA.
Omul de afaceri și-a recunoscut vina, fiind condamnat la 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
ʺPe parcursul termenului de supraveghere, inc. DEL CARLO PIERO va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Municipiului Caracal sau a Liceului Teoretic Mihai Viteazu Caracal.Dosarul de urmărire penală privind pe inc. DEL CARLO PIERO, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Olt.ʺ, mai arată DNA.