Un angajator danez vine vineri la Slatina să selecteze culegători de mazăre. 47 de doritori din 7 județe, înscriși pentru 200 de locuri de muncă

539

Locurile de muncă în agricultură peste hotare nu mai reprezintă o atracție pentru olteni. La selecția ce va fi organizată vineri la Slatina de către un angajator danez s-au înscris doar 24 de olteni, iar din alte 6 județe încă pe atât. Angajatorul oferă 100 de locuri de muncă în Danemarca și 100 în Portugalia.

Vineri, la Slatina, la Casa de Cultură a Tineretului, între orele 9.00- 18.00, un angajator danez va selecta culegători de mazăre. Selecția este deschisă numai persoanelor care au primit invitație prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă , destul de puține la număr în comparație cu locurile de muncă oferite. Selecția se va desfășura între orele 9.00- 18.00.

În total, au fost invitate să participe la selecție 47 de persoane, dintre care 24 din Olt, iar restul din județele Argeș, Buzău, Dolj, Gorj, Vâlcea și Teleorman.

Contractele sunt pentru Portugalia în perioada 1 martie- 1 iunie, iar pentru Danemarca iunie- octombrie 2019.

Pentru Danemarca, plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul este 0.6 euro brut/kg+ 12,5% alocație de concediu. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze. Cazarea se face în rulote, în camping sunt disponibile: bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu dușuri, mașini de spălat, internet Wireless. Taxa de cazare plătită de lucrător/zi este de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Pentru transportul de la locul cazării la locul de muncă sau pentru cumpărături, angajatorul va pune la dispoziția lucrătorilor un autobuz, contracost pentru 1,5 euro/zi/persoană.

În Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile. Taxa de cazare plătită de lucrător/lună este de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, urmând să recupereze banii din salariile plătite angajatului. Transportul de la locul cazării la locul de muncă este gratuit, fiind asigurat de către angajator. Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul minim/lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze.